Esed Rejimi ve Rusya’dan, ‘İsrail’i Koruma Önlemleri
17 Ekim 2024

Esed Rejimi ve Rusya’dan, ‘İsrail’i Koruma Önlemleri

Köklü Değişim Medya, Ajanslar

‘İsrail’in İşgali altındaki Suriye toprağı Golan’da yeni bir cephe açılmaması için Rusya ve Esed rejimi yeni tedbirler alıyor.

Şam yönetimi, işgal altındaki toprakları Golan Tepeleri'nde ‘İsrail’ ile bir savaşa sürüklenmemek için İranlı milislerin ve Lübnanlı Hizbullah'ın hareketlerini Ruslarla anlaşarak katı askeri emirler yayınlayarak kısıtladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından hazırlanan rapordan aktardığına göre Şam, Golan'a komşu bölgedeki hareketleri kısıtladıktan sonra, bunu, insansız hava araçlarının potansiyel olarak işgal altındaki Golan'a ve ‘İsrail'in iç kesimlerine doğru fırlatılabileceği Rif Dimaşk Humus ve Humus Çölü vilayetlerini de kapsayacak şekilde genişletti.

‘İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı başlattığı savaşı Suriye'yi de kapsayacak şekilde genişletme ihtimalinin artması ve Şam'ın bu savaştan kaçınmaya çalışması üzerine Moskova, Suriye'deki duruma siyasi çözüm bulunmasıyla ilgili “Astana yolunun” ilerletilmesinden yana olduğunu iletti ve yeni bir toplantı yapılması için baskı yapıyor.

‘İsrail’ sık sık Suriye’de askeri operasyonlar düzenlese de hedefinde İran ve İran’a bağlı milisler olduğu biliniyor. Daha önce Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşen Netanyahu, Esed rejimi ile bir sorunları olmadığını ve 40 yıldır Golan’da tek kurşun sıkılmadığını ifade etmişti.

İşgalci Lazkiye’yi Vurdu

Suriye resmi medyasında bugün yer alan haberlere göre şafak vakti gerçekleşen ‘İsrail’ “saldırısı”, Akdeniz'deki kıyı kenti Lazkiye'yi hedef aldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise ‘İsrail’ bombardımanının Lazkiye'de Hizbullah'a ait bir mühimmat deposunu hedef aldığını duyurdu.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) aktardığına göre ‘İsrail’ saldırısı yangınlara neden oldu ve itfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

Bölgede Esed rejimi ve Rusya’nın hava savunma sistemleri olmasına rağmen ‘İsrail’ bölgede çok rahat operasyonlar yapabiliyor.

Kısa süre önce medyada yer alan bir habere göre ise ‘İsrail’e ait tankların Golan’ı aşarak Suriye’nin Kuneytra bölgesine girdiği ileri sürülmüştü.