Ermenistan’dan Füze Saldırısı: 12 Ölü, 40 Yaralı
17 Ekim 2020

Ermenistan’dan Füze Saldırısı: 12 Ölü, 40 Yaralı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Ermenistan ordusu Azerbaycan'ın Gence ve Mingeçevir kentlerindeki sivil yerleşim yerlerine füze saldırısı düzenledi. Saldırılarda çok sayıda sivil enkaz altında kalırken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev**, Gence'de 2'si çocuk 12 sivilin hayatını kaybettiğini** duyurdu. Ermenistan'ın sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırıları, Suriye'de Rusya'nın Halep ve İdlib'de gerçekleştirdiği vahşi katliamlarla aynı kararkteri taşıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ermenistan ordusunun Gence ve Mingeçevir'e füzelerle saldırdığını duyurdu.

Olay yerinden edinilen bilgiye göre, Gence'de füzelerin isabet ettiği bölgede çok sayıda sivil enkaz altında kaldı.

Ermenistan'ın Gence'ye attığı füze, çok katlı binaya isabet etti. Onlarca ailenin yaşadığı bina tamamen yıkıldı.

Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Gence'de füzenin isabet ettiği en az 20 binanın enkazında arama kurtarma çalışması sürüyor.

2'si Çocuk 12 Sivil San Kaybı

Ermenistan'ın Gence'ye düzenlediği füze saldırısında 20'den fazla evin yıkıldığını bildiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev, "Ermenistan, zalimce sivillere saldırmaya başladı. Bu Ermenistan'ın terör politikasının göstergesidir. Ermenistan yeni füze sistemleri getirdi ve Azerbaycan şehirlerine saldırdı. Gence'de 12 sivil hayatını kaybetti, 40 sivil yaralandı. Ermenistan'ın saldırısında ölenlerden ikisi çocuk. Ermenistan'ın savaş suçları devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Azerbaycan Başsavcılığından yapılan açıklamada, 01.00 civarında Mingeçevir'deki hidroelektrik santralinin Ermenistan ordusunca hedef alındığı belirtildi.

Açıklamada, füzelerin Azerbaycan hava savunma güçleri tarafından etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Saldırılara Türkiye’den Tepkiler Geldi

Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısına Türkiye'den art arda tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ermenistan'ın sivillere yaptığı füzeli saldırıyı kınadı.

Fuat Oktay: “Bunun Adı Kalleşliktir”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ermenistan'ın Gence kentine düzenlediği füze saldırısına, "Savaş suçu işleyen terörist ve işgalci devlet Ermenistan, Gence'de kadın, çocuk, yaşlı demeden yine masum sivilleri vurdu ve kirli yüzünü bir kez daha gösterdi. Bunun adı kalleşliktir, korkaklıktır, hak hukuk tanımazlıktır" ifadeleriyle sert tepki gösterdi.

Her konuda sözü olan ülkelerin ve uluslararası kuruluşların işgalci Ermenistan'ın sivilleri katletmesine sessiz kalmasının manidar olduğunu belirten Oktay, "Hiçbir insanlık suçu cezasız kalmaz. Can Azerbaycan'ın daha da güçlü şekilde yanında olmayı sürdüreceğiz" açıklamasıyla desteğini açıkladı.

Kalın: “Ermenistan Savaş Suçu İşliyor”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ermenistan, ilan edilen ateşkese rağmen savaş suçları işliyor. Hocalı’da yaptığı gibi kadın, çocuk, yaşlı, sivil demeden cinayet işliyor. Bu hukuksuzluk ve katliamlar karşılıksız kalmayacaktır. Kim ne derse desin Türkiye sonuna kadar Azerbaycan’ın yanındadır" açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Gül: “Bu Alçaklığı Lanetliyorum”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Ermenistan, terör devleti olduğunu bir kez daha göstermiş, sivillere saldırarak yine insanlık suçu işlemiştir. Bu alçaklığı lanetliyorum. Daima Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikteyiz. Can Azerbaycan asla yalnız kalmayacak” dedi.

Ak Parti Sözcüsü Çelik: “Bu Katliamlar Cezasız Kalmayacak”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Ermenistan ve destekçileri savaşın bile hukukunda olmayan katliam şebekesi gibi davranıyor. Bu saldırılar ve katliamlar cezasız kalmayacak. Ermenistan insanlığa karşı suç işlemekten suçludur. İnsanlık ve hukuk adına Ermenistan mahkum edilmelidir" çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu: “Ermenistan'ı Şiddetle Kınıyorum”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Azerbaycan'ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine gerçekleştirdiği saldırılarla savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan'ı şiddetle kınıyorum. Kardeş Azerbaycan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, haklı davalarında yanlarında olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum."