Erdoğan, ‘Putin'i nasıl ikna ettiğini’ Önce Biden’a Anlatacak
02 Kasım 2022

Erdoğan, ‘Putin'i nasıl ikna ettiğini’ Önce Biden’a Anlatacak

Köklü Değişim Medya

Erdoğan, Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasına nasıl geri döndüğünü önce Biden’a anlatacağını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan yazılı garanti almaları sonrası Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasına geri dönme kararı aldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup toplantısının ardından gazetecilerin tahıl koridoru krizinin aşılmasına yönelik sorularını cevapladı. 'Putin'i tahıl koridoru için nasıl ikna ettiniz, şartlar ne oldu?' sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önce Biden'e anlatacağım sonra size anlatacağım" şeklinde yanıtladı.

Bu açıklama, ABD liderliğindeki Batı’nın Rusya ile iletişimi sağlamak için Erdoğan’a arabuluculuk görevi verildiği tezini kuvvetlendirmiş oldu. Bilindiği üzere Ukrayna savaşının başından beri Türkiye, arabuluculuk görevi nedeniyle tarafsız bir politika izlediği görünümü sergiliyor.

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşmasına Geri Döndüğünü Duyurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan yazılı garanti almaları sonrası Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasına geri dönme kararı aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye ve Birleşmiş Milletler sayesinde, tahıl koridorunun Kiev tarafından Rusya’ya karşı askeri operasyonlar düzenlenmesi için kullanılmayacağına dair Ukrayna’dan yazılı garanti aldık” denildi.

Açıklamada, "Rusya Federasyonu şu an için alınmış olan garantileri yeterli görmektedir ve Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin güvenli bir biçimde çıkarılmasını içeren anlaşmanın uygulanmasına yeniden başlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Daha önce Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'nın geçen hafta sonu çekildiği tahıl anlaşmasının akıbeti konusunda Türkiye ile temaslarını sürdürdüğünü ancak Rusya’nın söz konusu anlaşmaya katılımının hâlâ askıya alınmış durumda olduğunu belirtmişti.

Dün ise Putin ile Erdoğan, bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve askıya alınan tahıl koridoru meselesini konuşmuştu.

‘Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmiş olmasına karşın tahıl koridorundan hâlâ Türk bayraklı gemilerin geçtiği ve bunun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu gemilerin Rusya’ya saldırı için kullanılmayacağı yönünde Devlet Başkanı Vladimir Putin’e garanti verdiği anlamına gelip gelmediği' yönündeki soruya yanıt veren Kremlin Sözcüsü şunları söylemişti:

"Temaslar henüz sürüyor. Biliyorsunuz ki Devlet Başkanı (Putin), Erdoğan ile dün bir konuşma gerçekleştirdi. Bu, çok uzun ve detaylı bir konuşma oldu. Bununla beraber Rusya’nın bu anlaşmaya katılımı, gemilerin geçişlerinin güvenliğini garanti edemiyor oluşumuz nedeniyle hâlâ askıya alınmış durumda."