Putin ile Erdoğan Askıya Alınan Tahıl Koridorunu Konuştu
02 Kasım 2022

Putin ile Erdoğan Askıya Alınan Tahıl Koridorunu Konuştu

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin ile Ukrayna’nın Sivastopol Limanı’ndaki Rusya’ya ait Karadeniz filosuna düzenlediği saldırı sonrası askıya alınan Tahıl Koridoru’nu konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, tahıl sevkiyatına ilişkin İstanbul Mutabakatı’nın uygulanmasıyla ilgili sorunların çözümü noktasında tüm taraflar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmayı sürdürdüklerini belirtti.

Birçok konu gibi bu meselede de çözüm odaklı bir iş birliğini tesis edeceklerine emin olduğunu ifade eden Erdoğan, tahıl krizini yapıcı yaklaşımla çözmeleri durumunda müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik etmiş olacaklarını ifade etti.

Rusya’nın tahıllarının satılmaması nedeniyle rahatsız olduğu aksine Ukrayna’nın tahıl ticaretinin önünü açan “Tahıl Koridoru” anlaşması kısa süre önce askıya alınmıştı.

Ukrayna savaşı başladığından bu yana tarafsız ülke rolünü üstlenen Türkiye, anlaşmalarda arabuluculuk görevini yerine getiriyor. Bir bakıma savaş nedeniyle Batı ile Rusya arasındaki iletişimi sağlama görevi verilen Erdoğan, görüşmeleri ve yapılan anlaşmaları diplomasi zaferi olarak niteleyerek seçimler yaklaşırken iç siyasetteki propagandalarında kullanıyor.

Rusya’nın rahatsızlık duyduğu “Tahıl Koridoru” anlaşmasını stratejik koz olarak kullanabileceği daha önce siyasi analizlerde yer almıştı. Ukrayna’nın saldırısı sonrası Rusya’nın askıya aldığı anlaşma için yeniden masaya oturmak istediği ve yeni şartlar öne süreceği düşünülüyor.