Erdoğan, EYT’lilere Bekledikleri Müjdeyi Kritik Seçim Öncesi Verdi
29 Aralık 2022

Erdoğan, EYT’lilere Bekledikleri Müjdeyi Kritik Seçim Öncesi Verdi

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam yaptığı açıklamayla EYT’lilerin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) beklediği müjdeyi kritik seçim öncesi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce hazineye büyük yük getireceğini defalarca söylediği ve karşı çıktığı erken yaşta emekliliği, seçim sathı mailine girilirken müjde olarak dün akşam duyurdu.

2 milyon 250 bin kişinin faydalanacağı düzenlemeyle ile ilgili olarak Erdoğan, "Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" ifadesini kullandı.

Yaş sınırının uygulanmadığı düzenlemenin kriterleri ise şöyle:

-8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına girecek. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden faydalanamayacak.

-8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekmekte. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanmış olacak.

-Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yaparak eksik günler tamamlayabilecek.

-Prim şartını tamamlayan fakat sigortalılık süresini doldurmayanlar; kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanacak.

-Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı kazanacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.

-Emekli olup çalışmaya devam edecek olanlara sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak.

-Emekli olacakların hak kazandığı kıdem tazminatları için işverene destek verilecek. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu desteğiyle işverenlere faizli kredi dağıtılacak.

-Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi planlanıyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.

Seçim süreci içinde olunduğu için tüm partilerin TBMM’deki görüşmelere tam destek vereceği düşünülüyor. Ekonomik kriz nedeniyle ciddi oy kaybına uğrayan AK Parti, geniş ve hesapsız bir şekilde dağıtıma dayanan seçim ekonomisini devreye sokmuş durumda.