Diyanet’ten KKTC’ye Laiklik Nasihati
17 Nisan 2021

Diyanet’ten KKTC’ye Laiklik Nasihati

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Diyanet İşleri Başkanı (DİB) Prof.Dr. Ali Erbaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi'nin Kur'an kurslarının kapatılması yönündeki kararı hakkında açıklamada bulundu. Erbaş, KKTC’ye Türkiye’deki laikliği tavsiye etti.

Kemalistler ve muhafazakârlar tarafından farklı şekilde (hard-soft) Müslümanlara dayatılsa da, temelinde laiklik yeryüzünde Allah’a söz hakkı tanımayan İslam ile taban tabana zıt batıl bir ilke ve hükm-ü İlahi’nin tatbik edilmemesi hususunda her iki taraf da hemfikir. Bu hususta dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı laiklik ile ilgili açıklamaya benzer bir paylaşıma imza atan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Twitter hesabından şu ifadelere yer verdi:

KKTC Anayasa Mahkemesi'nin Kur'an Kurslarıyla ilgili almış olduğu karar kabul edilemez.Kıbrıs Türklerinin varlığını ve birliğini tehdit eden,din ve vicdan hürriyetine kast eden bu yanlış karardan bir an önce vazgeçilmeli ve Türkiye'nin bir asırlık tecrübesinden istifade edilmeli

Ali Erbaş, Türkiye’nin bir asırlık tecrübesinden istifade edilmeli diyerek, bugün uygulanan soft laikliği tavsiye etmiş oldu. Bu açıklamada İslam'a taban tabana zıt olan laikliğin bizzat Diyanet İşleri Başkanı tarafından tavsiye edilmesi, kurumun güvenilirliği ve bağımsızlığı hususuna ışık tutmuş oldu.

Olayın Geçmişi

KKTC'de Hizmet Sendikası (HİZMET-SEN) tarafından devlete açılan dava sonucuna göre, Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası'na yeni eklenen 8B maddesi yani Din İşleri Komisyonu adında bir komisyonun halk arasında bilinen ismi ile "Kur'an Kursu" düzenleme yetkisi elinden alındı.

Anayasa Mahkemesinin aldığı karar ile Kur'an kurslarının faaliyetleri KKTC'de resmen durduruldu.