AB’nin İsteği Üzerine Türklerden, Türklere Darbe
17 Nisan 2025

AB’nin İsteği Üzerine Türklerden, Türklere Darbe

Köklü Değişim Medya

Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan, Kuzey Kıbrıs'ı tanımayacağına dair AB’ye (Avrupa Birliği) taahhütte bulundu.

Avrupa Birliği ile Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasında 4 Nisan’da yapılan zirve sonrasında ortak bildiriye imza atarak karşılıklı taahhütlerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın övgüyle bahsettiği Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerle Avrupa Birliği bir süredir ticari anlaşmalar gerçekleştirmeye çalışıyor. Türk devletlerinin de sıcak baktığı bu anlaşmalar için bazı adımlar da atılıyor.

Kısa bir süre önce Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın Güney Kıbrıs'a elçi ataması ise bu görüşmelerin nihayete erdiğini ve AB ile imzalanan bu sözleşme sadece bir elçi ataması değil Kıbrıs'a dair de bir tutum da içeriyor.

Daha önce Kırgızistan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine Kuzey Kıbrıs'ın gözlemci olarak davet edilmesi, Avrupa Birliği'nde (AB) rahatsızlık yaratmıştı.

AB üyesi olan Kıbrıs Rum Kesimi'nin karşı çıktığı bu davete Brüksel'den de tepki gelmiş; AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yazılı bir açıklamayla söz konusu daveti sert bir şekilde eleştirmişti. Borrell, bu adımı 'Kıbrıslı Türk ayrılıkçı yapının meşrulaştırılması çabası' olarak nitelendirmişti.

AB'nin bir süredir ticari ilişkiler yürütmek istediği Türk devletleriyle bu anlaşmayı nihayete erdirdiği ortaya çıktı.

Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan ile Orta Asya ülkesi Tacikistan'ın AB ile imzaladığı ortak bildiride Kıbrıs'a dair madde, Türkiye ve KKTC’ye bir darbe olarak niteleniyor.

Güney Kıbrıs'ı Tanıyıp, Ankara’yı İşgalci İlan Ettiler

Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinin kabul ettiği BMGK'nın 541 sayılı kararı KKTC aleyhine bir madde. Kararda KKTC ilanı kınanıyor, hukuken geçersiz sayılıyor, diğer devletlere KKTC’yi tanımama ve sadece Rum yönetimini tanıma çağrısı yapılıyor. Kararda ayrıca 1974 yılında alınan 365 ve 1975 yılında alınan 367 sayılı kararlar da yeniden teyit ediliyor. Bu kararlarda Türk Barış Harekatı kınanıyor ve Türk askerlerinin derhal geri çekilmesi isteniyor.

Bu karar aynı zamanda Güney Kıbrıs'ı 'tek meşru hükümet' ilan ediyor.

550 sayılı karar da yine sadece KKTC'yi değil Türkiye Cumhuriyeti'ni de hedef alan noktalar içeriyor.

Söz konusu maddeler şu şekilde:

İmza atılan ortak bildirinin 4. maddesi der ki:

“BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili 541 (1983) ve 550 (1984) sayılı kararlarına olan güçlü bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik.”

-BMGK’nın 1983 tarihli 541 nolu kararı der ki:

“Tüm Devletlere, Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) dışında herhangi bir Kıbrıs Devletini tanımamaları çağrısında bulunulur”

-BMGK’nın 1984 tarihli 550 nolu kararı der ki:

“Türkiye ile Kıbrıs Türk liderliği arasında yapılan sözde büyükelçi değişimi de dahil olmak üzere tüm ayrılıkçı eylemleri kınar, bunları yasa dışı ve geçersiz ilan eder”