Çin Dışişleri Bakanı Wang’dan Üstü Örtülü Doğu Türkistan Mesajı
27 Temmuz 2023

Çin Dışişleri Bakanı Wang’dan Üstü Örtülü Doğu Türkistan Mesajı

Köklü Değişim Medya

Önceki gün göreve atanan ve hemen Türkiye’yi ziyaret eden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinde “Türkiye'nin iç işlerine herhangi bir dış gücün müdahale etmesine karşıyız” ifadesi ile üstü örtülü olarak Doğu Türkistan hakkında uyarıda bulundu.

Dün Türkiye'ye yaptığı ziyarette Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelen Vang, Çin'in yeni kurulan Türk hükümetiyle karşılıklı stratejik güven ve koordinasyonu güçlendirmek için çalışmaya istekli olduğunu beyan etti.

Köklü-Değişim,Çin-Dışişleri-Bakanı-Wang’dan-Üstü-Örtülü-Doğu-Türkistan-Mesajı-1.jpg

Wang, Fidan ile görüşmesinde, "Çin, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası arenada önemli rol oynamasını destekliyor ve Türkiye'nin iç işlerine herhangi bir dış gücün müdahale etmesine karşı çıkıyor" ifdasi ile kendi iç işlerine de karışılmaması mesajını vermiş oldu. Çin, işgal ettiği Doğu Türksitan topraklarını kendi toprakları olarak görüyor.

Türk hükümetinin daveti üzerine Türkiye'ye ziyarette bulunan Wang, yükselen piyasa ekonomilerinin ve gelişmekte olan büyük ulusların temsilcileri olarak iki ülkenin kapsamlı ortak çıkarları ve büyük bir iş birliği potansiyelini paylaştığını ifade etti.

Vang, Çin ve Türkiye'nin enerji, eğitim ve kültür alanında iş birliğini geliştirmeye devam etmesi gerektiğine vurgulayarak şöyle devam etti:

"Çin, Türkiye'den daha fazla yüksek kaliteli ürünler ithal etmeye, iki ülke arasındaki ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasını desteklemeye ve Türkiye'de iş geliştirmek ve yatırım yapmak için daha fazla Çinli şirketi teşvik etmeye istekli."

Hakan Fidan'dan Çin'in Toprak Bütünlüğüne Destek Mesajı

Çin Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre Hakan Fidan da, Türkiye'nin Çin ile ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiğini belirterek, "Çin'in ekonomik ve teknolojik gelişiminin tehdit olduğu iddiasını reddettiklerini, Çin'in kalkınmasını engelleme girişimleri ve itibarsızlaştırma çabalarına karşı olduklarını" belirtti. Fidan'ın ayrıca, "Türkiye'de Çin'in toprak bütünlüğünü zayıflatmaya yönelik faaliyetlere izin vermeyeceğini" belirttiği de kaydedildi.

Hakan Fidan'ın toprak bütünlüğü mesajıyla Doğu Türkistan ve Tayvan meselesini ima ettiği düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Wang Yi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından kamuoyuna açıklama yapılmadı.

Çin Zulmü

Komünist Çin yönetimi açık hava cezaevine dönüştürdüğü Doğu Türkistan’da Müslümanlara ibadet etmeyi yasaklıyor. Müslüman ailelerinin kızlarını Çinli erkeklere evlendiriyor. Organlarını çaldığı Müslümanları ailelerine teslim etmemek için cesetlerini yakarak yok ediyor. Müslümanların evlerine yatılı Çinli memurlar gönderiyor. Toplama kamplarında işkenceye tabi tuttuğu Müslüman ailelerin çocuklarını yetimhanelerde Çinli gibi yetiştirip asimile etmek için eğitim veriyor. Ayrıca kanaat önderlerini, ozanları, alimleri, hafızları ve ileri gelenleri işkenceyle hücrelerde katlediyor. İslam beldelerinin yöneticileri bu zulmü sürdüren Çin yönetimine ticari ve siyasi çıkarlar için susup alenen destek veriyor ya da bu zulmün olmadığını söyleyip kendi halklarını aldatmaya devam ediyor.