Çad da İhanete Adım Attı: Çad'ın Tel Aviv Büyükelçiliği Açıldı
03 Şubat 2023

Çad da İhanete Adım Attı: Çad'ın Tel Aviv Büyükelçiliği Açıldı

Köklü Değişim Medya

Diğer İslam beldelerinin yönetimleri gibi Çad da ihanete adım atarak Tel Aviv büyükelçiliğini açtı.

Filistin topraklarını işgal edip, Müslümanları katleden gasıp Yahudi varlığıyla yakınlaşarak cürümlerine meşruiyet kazandırma ihanetine Çad yönetimi de dahil oldu.

Çad Devlet Başkanı Muhammed İdris Debi Itno, ülkesinin Tel Aviv Büyükelçiliğinin açılışını yaptı.

Açılış törenine katılan “İsrail” Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Çad Devlet Başkanı Itno ile Büyükelçiliğin açılışını yaptıklarını belirterek "yıllar süren görüşmelerden sonra ortaya çıkan tarihi an" ifadesini kullandı.

Netanyahu, iki ülke ilişkilerini birlikte ileri seviyeye taşıyacaklarını kaydetti.

Bilindiği üzere iki gün önce bölgeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Başkanı Anthony Blinken, “normalleşme” anlaşmalarını genişleteceklerini açıklamıştı. Türkiye de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde ABD’nin başlattığı “normalleşme” anlaşmasına daha önce dahil olmuştu.

Çad Devlet Başkanı Itno, Büyükelçiliğin açılışı için dün İsrail'e gitmiş ve Netanyahu ile görüşmüştü.

Netanyahu'nun başbakan olduğu 2019'da “İsrail” ile Çad diplomatik ilişkilerin tesisi için başkent N'Djamena'da anlaşma imzalamıştı.

“İsrail”, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'ü de içine katarak 1980'de tek taraflı Kudüs'ü "başkenti" olarak ilan etmişti. Ancak, dünya genelinde birçok ülke Kudüs'ü “İsrail”in başkenti olarak kabul etmiyor ve büyükelçilikler Tel Aviv'de bulunuyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımıştı.

Washington yönetimi, 2018'de Tel Aviv'deki büyükelçiliğini geçici olarak Batı Kudüs'teki başkonsolosluğa ait binalara taşımıştı. ABD'nin ardından, Guatemala, Honduras ve Kosova, Kudüs'ü “İsrail”in başkenti olarak tanımıştı. Türkiye ve diğer İslam beldelerinin yönetimleri, işgal ve katliama rağmen “İsrail”e meşruiyet kazandırma hedefi güden anlaşmalara imza atarken, ABD’nin “iki devletli çözüm” planı çerçevesinde hareket ediyorlar. Tamamı bir İslam beldesi olan Filistin’deki Yahudi işgalini meşru kabul eden ABD’nin planı, Müslümanlar tarafından ihanet olarak kabul ediliyor.