Kapitalist Sistem Halkımızın Kaderi Değildir!
19 Ekim 2022

Kapitalist Sistem Halkımızın Kaderi Değildir!

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu’nun 18 Ekim 2022 Salı günü gerçekleştirdiği Haftalık Gündem Değerlendirme Toplantısında Bartın’da yaşanan maden faciası ele alındı. Toplantıda ayrıca dezenformasyon yasası ile Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar, konuşmasına hayatını kaybeden maden işçilerine taziyede bulunarak başladı. Madencilerin kederli ailelerine sabır ve başsağlığı dileyen Kar, “Ateş düştüğü yeri yakar evet ama bir vücudun azaları gibi olan Müslümanlar olarak kalbimizin ve dualarımızın Bartın’daki kardeşlerimizle beraberdir. Rabbimiz böyle musibetler ile bizleri bir daha karşılaştırmasın.” İfadelerini kullandı.

Söylenen hiçbir sözün hayatını kaybeden insanları geri getirmeyeceğini ancak ailelerin acılarını bir nebze olsun hafifletmek ve bundan sonra yeni facialar ile karşılaşmamak için ihmal ve sorumsuzlukların ortaya çıkarılması gerektiğini söyleyen Mahmut Kar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in mecliste yaptığı açıklamayı değerlendirerek şunları dile getirdi: “Enerji Bakanı bir devlet kurumu olan sayıştayı adeta yalandı. Oysaki Sayıştay’ın Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü ile ilgili denetim raporuna açık kaynaklardan erişilebiliyor. Okuma yazması olan herkes az çok bu raporda ne demek istediğini anlar. Sayıştay’ın raporunda “Kritik arızalara zamanında müdahale edilememesi iş güvenliğini etkiliyor” uyarısı yapılmış. “Müessesede solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele kapsamında alınan önlemlerde aksamalar var ve bu aksamalar infilak riskini artırmaktadır.” denilmiş. Yani Sayıştay, maden içerisindeki havanın yeterince temizlenmediğini infilak riskini artırdığını söylüyor. Aynı raporda farklı maden ocaklarıyla ilgili önemli iş güvenlik uyarıları da bulunuyor. Hadi diyelim ki tüm cihazlar ve ekipmanlar tedarik edildi. Peki bunların aktif olarak kullanılıp kullanılmadığı, çalışıp çalışmadığına ilişkin denetim ne kadar yapıldı? Söz konusu cihazların yaptığı tespitlere göre gerekli önlemler fiili olarak alındı mı sayın bakan? Vefat eden işçilerin patlamadan önce ailelerine “madenden yoğun gaz kokusu geldiğini ve temizlenmesi için haftalardır beklediklerini söylemelerine ne diyeceksiniz?” Kömür ocağındaki sorumlu şefin madenin temizlenmesini isteyen işçilere ‘Bize kömür lazım, sizin keyfiniz lazım değil’ sözlerini nereye koyacaksınız? Sırf madenleri işletme hakkı verdiğiniz imtiyazlı şirketleriniz zaman kaybı yaşamadan daha çok kömür çıkarsın diye bakım çalışmalarının ertelenmesini hangi vicdana hangi hukuka sığdıracaksınız?”

Mahmut Kar, 41 işçi hayatını kaybetmişken Amasra’daki patlama sonrası iktidarın cenazelere erken ulaşmakla övünmesine tepki göstererek şöyle konuştu: “Babasının kurtarılmasını beklerken “Ben bu acıya dayanamam” diyen evlatlara, ölmüş babasının resmini annesine gösteren 2 yaşındaki çocuğa, cesedi komple yandığı için kocasına sarılamadığını söyleyen gözü yaşlı eşlere, “toptan temizlik yaptılar ama evlatlarımızı temizlediler” diyen annelere vereceğiniz bir cevap yok mu? Vefat edenlerin ailelerine şu kurum beş yüz bin, öbür kurum iki yüz bin lira verecek diyerek acılı ailelere bir lütuf gibi kan parası sunmak mı sizin yönetim anlayışınız? Vefat eden madencileri “ne güzel öldünüz” der gibi şehit ilan ederek yine dini değerleri istismar etmek mi sizin yönetim anlayışınız?”

Son olarak yaşanan faciayı “Kader” olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren Mahmut Kar, “Sayın Erdoğan, evet ecel insanın kaderidir. Ama zillet ve aşağılanma bu halkın, bun insanların kaderi değildir. Zenginlerin korunduğu işçilerin ve garibanların hor görüldüğü bu laik kapitalist sistem halkımızın kaderi değildir. Bizler elbette Allah’ın ilmi olan kadere Levh-i Mahfuz’da yazılı olana iman ediyoruz. Ancak bizler insanın kendi iradesi ile yapıp ettikleri, ya da terk ettikleri işlerden sorumlu olduğuna da iman ediyoruz. Dolayısıyla eğer bu facianın yaşanmasında bir ihmal varsa sorumluluk sizindir. Sayı Erdoğan; Soma, Bartın ve diğer maden facialarında olduğu gibi işçilerin canlarını korumaya yönelik gereken önlemlerin alınmaması vebaldir. Kamu malından sayılan madenlerin aç gözlü kapitalist şirketlere verilmesi İslam'a göre haramdır. Göz göre göre işçilerin ölüme gittiği bu işten “kader” diyerek, tazminat ödeyerek çıkamazsınız.” İfadelerini kullandı.

Diğer gündem konularının da değerlendirildiği konuşmanın tamamını toplantı videomuzdan izleyebilirsiniz.