Biden’ın Danışmanı, ‘İsrail’- Lübnan Savaşını Önlemek İçin Bölgede
18 Haziran 2024

Biden’ın Danışmanı, ‘İsrail’- Lübnan Savaşını Önlemek İçin Bölgede

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, işgalci ‘israil’ ile Lübnan sınrındaki gerginliğini kapsamlı bir savaşa dönüşmesini önlemek için bölgeyi ziyaret ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, işgalci ‘İsrail'e yaptığı ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesinden istifa eden Benny Gantz ile görüştükten sonra Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gitti.

Hochstein, Herzog ve Netanyahu ile görüşmelerde, Tel Aviv yönetimi ile Hizbullah arasındaki gerilimin azaltılması ve Lübnan sınırındaki güvenliğin sağlanması konuları ele alındı. Ayrıca, Gazze'deki ‘İsrailli’ esirlerin kurtarılması meselesi de gündeme geldi.

‘İsrail’ ile Lübnan sınırında uzun süredir devam eden çatışmaların kapsamlı bir savaşa dönüşmesinden endişe eden Washington, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yanı sıra farklı üst düzey danışman ve diplomatları da temaslar için bölgede tutuyor. İngiltere'nin, haziran ayının ortasında ‘İsrail'in bir saldırı düzenleyebileceğine dair Lübnan makamlarını uyardığının ileri sürülmesi üzerine hareketlilik devam ediyor. Çin ve Rusya odaklanan ABD, Gazze ve bağlantılı çatışmaların büyümesinden endişe ediyor. Çatışmaların büyümemesi ve Washington'ın zor duruma düşmemesi için ABD'nin müttefikleri Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye de bu hususta büyük çaba sarf ediyor.

ABD Başkanı Biden’ın Danışmanı Amos Hochstein, ‘İsrail’ ile Hizbullah arasında daha büyük bir çatışmayı önlemek amacıyla ‘İsrail’ gezisinin ardından Beyrut'a gitti.

“Refah’taki Operasyonlar Tamamlanmak Üzere”

“İsrailli” Kanal 12 haber sitesi, ‘İsrail’ hükümetinin, ABD başkanlık elçisi Amos Hochstein'a ordunun Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Refah'taki operasyonlarının tamamlanmak üzere olduğu konusunda bilgi verdiğini bildirdi.

İşgalci bu tür açıklamalarda bulunsa da bölgede çok ağır kayıplar verdiği gelen bilgiler arasında yer alıyor. Son olarak Refah’ta pusuya düşürülen ‘İsrailli’ askerlerden 12’si öldürülmüş bu da infiale sebep olmuştu. Netanyahu’nun savaş kabinesinden Gantz ve Gallan’tın da istifa etmesinin ardıdan, Başbakan Netanyahu, kabineyi feshetmişti.

Ulusal Birlik Başkanı Benny Gantz’ın, Hochstein'a ziyareti sırasında, Hizbullah'la her türlü diplomatik çözüme ulaşmak için "zamanın daraldığını" söyledi. Gantz, Hochstein'a "Gazze'deki savaşla ilgili gelişmeler ne olursa olsun, Hizbullah'ın kuzey ‘İsrail’ vatandaşlarına yönelik oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmaya" kararlı olduğunu ifade etti.

Geçen hafta koalisyondan ayrılan Gantz, bu nedenle "konuyla ilgili hükümet dışından alınacak her türlü sorumlu ve etkili siyasi veya askeri kararı" destekleyeceğini söyledi.