Bartın’daki Maden Faciasında Hayatını Kaybeden İşçiler Toprağa Verildi
17 Ekim 2022

Bartın’daki Maden Faciasında Hayatını Kaybeden İşçiler Toprağa Verildi

Köklü Değişim Medya

Bartın'ın Amasra ilçesinde devlete ait TTK maden ocağında meydana gelen patlama sonrası hayatını kaybeden işçiler toprağa verildi. Cenaze töreninde aileler acılarını ve ihmal iddialarını dile getirdi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne bağlı maden ocağında cuma akşamı 18.15'te meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 41 işçi, son yolculuklarına uğurlandı.

Hayatını kaybeden 41 işçiden 21'i cumartesi günü toprağa verilirken, 20 işçi de Pazar günü defnedildi.

Ahatlar köyünden hayatını kaybeden madenci Mehmet Bulut’un kardeşi Muammer Bulut, aynı köyde hayatını kaybeden diğer madenci arkadaşı Şaban Yıldırım cenaze aracına nakledilirken, “Seni de mi abimin yanına koydular kardeşim. Hepimizi dağıttılar” diyerek üzüntü ve öfkesini dile getirdi.

Maden işçileri Şaban Yıldırım, Mehmet Bulut, Okan Akgül’ün cenazesi Ahatlar köyünde son yolculuğuna uğurlandı.

Şaban Yıldırım’ın 28 yaşındaki eşi Sena Yıldırım, ikiz bebeklere hamileydi. Çocuğunuz var mı diye sorulduğunda, “Karnımda, ikizler” cevabını verdikten sonra gözyaşlarını tutamadı.

şaban.jpg

1 yıllık evli Sena Yıldırım’ın annesi Nesrin Akkuş, damadı Şaban Yıldırım’ın bir haftadır maden ocağında bir terslik olduğunu anlattığını ifade edip öfkesini şu şekilde dile getirdi:

Maden ocağında gaz kokusu olduğunu, buna önlem olarak madenin temizleneceğini söylüyordu. Temizlediler. Bizim canlarımızı temizlediler.”

Patlamada yaşamını yitiren işçiler farklı merkezlerde defnedilirken, cenaze törenlerinde hüzün ve öfke aynıydı.

Ahatlar köyündeki Amasra Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin bahçesinde yapılan törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından cenazeler toprağa verilmek üzere köy mezarlığına götürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Biz Kader Planına İnanmış İnsanlarız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Bartın’da yaptığı konuşmada, Amasra’nın en ileri imkanlara sahip ocak olmasına rağmen böyle bir şeyin yaşandığını söyleyip, “Birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız. Bunun ne dünü, ne bugünü, ne yarını… Hiçbir zaman ne yapmayacaktır? Olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım” açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ifadeleri yoğun tepki ve eleştiri aldı. Eleştirilerde önceki maden kazalarında sorumluların cezalandırılmadığına dikkat çekildi.

Adalet Bakanı Bozdağ: “Soruşturmayı 5 Savcı Sürdürüyor”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, maden ocağındaki patlama ile ilgili, "Soruşturmayı 5 savcı sürdürüyor. Kafalarda ne kadar soru varsa hepsinin cevabı tahkikat sonucunda ortaya çıkacaktır” dedi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığının adli tahkikatı başlattığını belirten Bozdağ, "İlk önce 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi ancak olayda hayatını kaybeden işçilerimizin çoğalması üzerine sayı 5'e çıkarıldı. Şu anda 5 cumhuriyet savcımız tahkikatı sürdürmektedir. Buradan kamuoyunun şunu açıkça ifade etmek isterim; bu olay bütün yönleriyle soruşturulacak ve aydınlatılacaktır. Kafalarda ne kadar soru varsa onların hepsinin cevabı bu tahkikat sonucunda ortaya çıkacaktır. Amaç; maddi hakikati bütün gerçekliğiyle ortaya çıkarmaktır. İhmal, kusur, eksiklik ne varsa bu kim veya kimlerden kaynaklanıyorsa hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır. Bundan hiç kimsenin endişesi ve tereddüdü olmasın. Olayın ilk duyulduğu andan itibaren Cumhuriyet Başsavcılığımız harekete geçmiştir. Hem adli tahkikat başlatmış hem adli tıptan görevlendirilen takviye uzmanlarla buradaki çalışmalar koordine edilmiştir" detayını kamuoyu ile paylaştı.

Bakan Dönmez: “Üretime Ara Verilecek”

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciasıyla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yer altında yangının devam ettiğini ve bu nedenle alanı kapatma kararı aldıklarını, üretime ara verileceğini açıkladı.

Dönmez, yangının kısmi olarak devam ettiğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti: “Bugün itibariyle teknik ve güvenlik ekiplerimiz kısmi devam eden yangınla mücadeleye devam ediyor ve o alanı komple kontrol altına alabilmek için kapatma kararı verildi. Şu anda baraj yapma işlemleri devam ediyor. Arkasında da azot ve gerekirse su ve diğer kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle orayı kontrol altına alacağız. Sonrasında tesisin yeniden üretime hazırlanması için oluşan hasarları tespiti ve bunların yeniden düzenlenmesi gibi işlemler devam edecek. Tabii ki bu işler bitinceye kadar Amasra müessesemizde kömür üretimine de ara veriyoruz.”