Bartın'daki Maden Faciasında İhmaller Zinciri: 25 Kişi Gözaltında
28 Ekim 2022

Bartın'daki Maden Faciasında İhmaller Zinciri: 25 Kişi Gözaltında

Köklü Değişim Medya

Bartın’da 41 maden işçisinin hayatını kaybetmesine yol açan maden faciasına ilişkin soruşturmada 25 kişi gözaltına alındı. Bilirkişi ön raporuna göre madende işçilerin hayatını tehlikeye atan ihmaller zinciri olduğu belirlendi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin, 25 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

Gözaltı kararı bulunanlar arasında işletme müdürü ile müessese yöneticileri de bulunuyor. Kartiye, iş güvenliği, sondaj ve aspiratör sorumlusu olarak görev yapan mühendisler de gözaltına alınanlar arasında. Şüpheliler, taksirle 41 kişinin ölümüne, 11 kişinin de yaralanmasına sebep olmakla suçlanıyor.

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri ile 1 şüpheliyi gözaltına alma süreci devam ediyor.

Öte yandan, şüphelilerden bir kısmı Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğünde yeterli yer olmadığı için İl Emniyet Müdürlüğüne sevk edildi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra İşletmesinde 14 Ekim'de saat 18.15 sıralarında meydana gelen maden kazasına ilişkin Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, "Soruşturma kapsamında 25 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda, Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltı işlemleri devam etmektedir. Olayla ilgili soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edilmektedir." ifadesine yer verildi.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı.

İhmaller Ortaya Çıkıyor

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin bilirkişi heyetinin ön raporu da belli oldu. Bilirkişi heyeti, metan gazı ölçümleri, sondaj ve dinamitle patlatma işlemlerinde ihmaller tespit etti. Hazırlanan ön raporda; dinamitle patlatma işleminin güvenli alanda yapılmamasının faciaya sebep olduğu belirtildi.

Bu işletmedeki ihmalleri denetleyen üst düzey bir bürokrat ya da bakanlıktan henüz hiç kimse gözaltına alınmadı. 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği ve ihmallerin ortaya çıktığı Soma faciasında da teftiş görevini icra eden üst düzey devlet görevlisi ya da bakan görevinden alınmamıştı.

Kapitalist nizamın daha az para harcayarak daha fazla kazanma hırsını dizginleyecek ve kontrol altında tutacak resmi mekanizmaların çalışmaması sonucu Türkiye'de sık sık maden faciaları yaşanıyor.