Asgari Ücret İçin 3. Toplantı Bugün
20 Aralık 2022

Asgari Ücret İçin 3. Toplantı Bugün

Köklü Değişim Medya

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bir sonuç çıkacağını işaret ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bugün gerçekleşecek.

İkinci toplantısı 14 Aralık’ta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda 5 işçi, 5 işveren, 5 de hükümet temsilcisi bulunuyor. Çoğunluğu elinde bulunduran patronlar ve hükümetin aldığı kararlarda işçiyi temsil eden sendika temsilcilerinin pek etkisi bulunmuyor. Ayrıca sendikaların hükümeti zorlayıcı söylem ya da isteklerde bulunmadığı biliniyor. Her ne kadar belirlenen ücret işçinin maaşı olsa da masada işçi bulunmuyor ve işçinin masada hakkını dirençli bir şekilde savunacağı bir ortam da bulunmuyor.

Asgari ücret zammında ikinci toplantısı sonrası Bakan Bilgin, 3. toplantıda uzlaşma sağlanacağını, işçilerin beklediği, işverenin de ödeyebileceği bir ücretin belirleneceğini söylemişti.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendirse de dolaylı olarak on milyonlarca çalışanı ilgilendiren süreçte her cepheden farklı rakamlar dillendiriliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücretin 10 bin 128 TL olması gerektiğini söylerken, HDP 12 bin 500 TL, İYİ Parti ise 9 bin 600 TL talep ediyor. Seçim öncesi bir zam olacağı için hükümetin de asgari ücret zammına yaklaşımının esnek olacağı düşünülüyor.

Siyasi partiler bu rakamları açıklarken Türk İş Başkanı Ergün Atalay’ın ‘kırmızı çizgilerinin dört kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 7 bin 785 TL olduğunu’ söylemesi ciddi şekilde eleştirilmişti. Bu rakamı telaffuz etmenin patronların ve hükümetin ekmeğine yağ sürmek olduğu ileri sürülmüştü.

Bugün yapılacak toplantıda taraflarca telaffuz edilecek ilk rakamlar masada konuşulacak. Üçüncü toplantının ardından dördüncü toplantının da en kısa sürede yapılması ve 2023'te geçerli olacak asgari ücret rakamının gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yaptırılan asgari ücret anketinin sonuçlarına göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklere sahip katılımcıların 2023 yılı asgari ücret beklentisi 7 bin 845 lira olarak açıklanmıştı. Bu rakam Türk İş Başkanı Ergün Atalay’ın zikrettiği rakama çok yakın.

Asgari ücrete her ne kadar enflasyonun üzerinde bir oranla zam yapılsa da TÜİK’in belirlediği enflasyon rakamları piyasadan kopuk olduğu ve gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek eleştiriliyor. Resmi enflasyonun reelde hissedilen enflasyonun altında kaldığına dikkat çekilerek, hükümetin “işçiyi enflasyona ezdirmedik” sözüne tepki gösteriliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı bugün saat 14.00’te başlayacak.