Ara Seçimleri Kazanan İmran Han, Siyasetten Men Edildi
22 Ekim 2022

Ara Seçimleri Kazanan İmran Han, Siyasetten Men Edildi

Köklü Değişim Medya

Koltuğa oturduğu günden itibaren ABD’nin siyaseti doğrultusunda hareket eden, Ukrayna savaşı başlamadan çok kısa bir süre önce Moskova’yı ziyaret etmesinin ardından Pakistan Meclisi’ndeki jet oylamayla devrilen İmran Han, siyasetten men edildi.

Pakistan Seçim Komisyonu, başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle eski Başbakan İmran Han’ı siyasetten men etti. Bu karar, Pakistan’da yapılan ara seçimlerde İmran Han’ın liderliğindeki Pakistan Adalet Hareketi (PTI) partisinin seçimleri kazanmasının hemen ardından geldi. Resmi olmayan sonuçlara göre, eski Başbakan İmran Han’ın liderliğini yaptığı PTI, Ulusal Meclisteki 8 sandalyenin 5’ini elde etti, Pencap’ta da 3 sandalyeden 2’sini kazandı. ABD’nin bölgedeki iş birlikçisi Genel Kurmay Başbakanı Bajwa’nın desteklediği Şahbaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz ise 1 sandalye elde etti.

Komisyon, iktidardaki mevcut koalisyon hükümeti tarafından Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri Han’ın başbakanlığı döneminde aldığı hediyeleri deklare etmediği ve bunları sattığına dair başvuruyu değerlendirdi.

Seçim Komisyonu, oy birliğiyle İmran Han’ı siyasetten men etti.

Karar sonrası konuşan Adalet Bakanı Azam Nazir Tarar, "Han, yolsuzluk eylemlerine karıştığı gerekçesiyle diskalifiye edildi” açıklamasında bulundu.

Bu arada 70 yaşındaki eski kriket yıldızı İmran Han, aldığı hediyelerin detaylarını paylaşmadığı gerekçesiyle cezai kovuşturmaya uğrayabilir.

Koalisyon hükümeti, Seçim Komisyonu'na İmran Han'a karşı ağustosta başvuru yapmıştı.

Başvuruda, Han’ın 52 hediye aldığı, bu hediyelerin birçoğunu sattığı öne sürülmüştü.

Pakistan yasalarına göre başbakanlar, bakanlar, bürokratlar ve üst düzey devlet yetkilileri, yabancı devlet adamlarından aldıkları hediyeleri "Toshakhana" adı verilen departmana bildirmekle yükümlü.

PTI hükümeti döneminde İmran Han’a sunulan hediyelerin bildirilmediği belirtiliyor.

Yasalara göre, yolsuzluktan ya da kamu görevini kötüye kullanmaktan suçlu bulunan bir kişi beş yıla kadar siyasetten men edilebiliyor.

Söz konusu hediyelerin Ağustos 2018 ile Aralık 2021 tarihleri arasında alındığı, piyasa değerinin yaklaşık 140 milyon Pakistan rupisi (635 bin dolar) olduğu belirtiliyor.

Karara Tepkiler

Kararın açıklanmasının ardından Seçim Komisyonu önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 1100 polisin bulunduğu bölgede PTI destekçilerinin girişine izin verilmedi.

İmran Han kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

İmran Han’ın avukatı Ali Zafar, başkent İslamabad’da yaptığı basın açıklamasında, Seçim Komisyonu’nun bir mahkeme olmadığını ve bu kararı alamayacağını dile getirdi.

Eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, İmran Han’ın bu şekilde bertaraf edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, yasal seçenekleri değerlendirip buna göre adım atacaklarını söyledi.

PTI Genel Sekreteri Asad Umar da Seçim Komisyonu'nun yasaları ihlal ettiğini savunarak, bu kararı yüksek mahkemeye taşıyacaklarını dile getirdi.

PTI’nın önde gelen isimlerinden Çaudri Favad Hüseyin, karara karşı çıkmak için halkı sokağa çağırdı.

Bazı kentlerde Han destekçileri sokaklara çıkmaya başladı. Bu bölgelerde caddelerin trafiğe kapatıldığı bilgisi geliyor.

Bazı siyasi analistlere göre Pakistan'da siyaset ordunun gölgesinde yapıldığı için alınan kararda üst düzey askeri isimlerin müdahalesinin olduğu dile getiriliyor. Özellikle Genelkurmay Başkanı Bajwa, Pakistan’da siyaseti yönlendiren isim olarak öne çıkıyor. Bajwa, ABD’nin çıkarları ve siyaseti çizgisinde Pakistan’ı yönlendiriyor.

İflasın eşiğindeki Pakistan’ı perde arkasından yöneten Genel Kurmay Başkanı Bajwa, sıcak para için ABD’den sonra BAE ve Suudi Arabistan ile görüşmüştü. Seçimler yaklaşırken desteklediği Şahbaz Şerif'in de önünü açmak isteyen Bajwa, kontrol altında tuttuğu rejimin aparatlarıyla eski Başbakan İmran Han'a yönelik operasyonlar düzenliyor.

Önceki Devlet Başkanı Pervez Müşerref de yıllarca ABD’ye hizmet etmiş, Müslümanları katletmiş daha sonra aşağılanarak bir kenara atılmıştı.

ABD'yi Suçlamıştı

Han, daha önce ABD'yi Pakistan'ın içişlerine karışmakla suçlamıştı. Pakistan medyasına yansıyan haberlere göre, Pakistan'ın Washington Büyükelçisi, Han'ı, ABD hükümetinin üst düzey bir temsilcisinin Han'ın görevden çekilmesini cazip olarak nitelendirdiğini aktarmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, söz konusu iddiayı reddetmişti. Pakistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılından bu yana hiçbir başbakan, görev süresini tamamlamayı başaramadı. Ülkede ordu dört kez darbe yaparken İmran Han, 2008 yılında Genel Kurmay Başkanı Bajwa’nın desteğiyle iktidar koltuğuna oturmuştu.

Pakistan Başbakanı İmran Han, bu yılın Şubat ayında 23 yıl sonra Rusya’ya ziyaret gerçekleştiren ülkenin ilk başbakanı olmuştu. Pakistan Başbakanı’nın görüşmesine Enerji Bakanı Hammad Azhar'ın eşlik etmiş, Pakistan Enerji Bakanlığı, Pakistan Akımı adlı doğalgaz boru hattı hakkında, "Her iki ülke de projeyi en kısa sürede başlatmaya istekli" açıklamasını yapmıştı. Bu açıklama, ABD’nin bölgede Rusya’yı sıkıştırma siyasetine ters düşen bir açıklama olmuştu.