Ankara’dan Terör Örgütünün Fransa Senatosunda Ağırlanmasına Tepki
28 Mart 2023

Ankara’dan Terör Örgütünün Fransa Senatosunda Ağırlanmasına Tepki

Köklü Değişim Medya

Terör örgütü PKK/YPG'lilerin Fransa Senatosunda ağırlanmasına Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı tepki gösterdi.

Fransa Büyükelçisi Herve Magro, dün Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak, PKK/YPG üyelerinin Fransa Senatosu'nda ağırlanması ve madalyayla ödüllendirilmeleri kınandı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Fransa Büyükelçisi Herve Magro, Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Magro'ya, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG ile kadın kolları YPJ mensuplarının Fransa Senatosu'nda ağırlanmaları ve onur madalyasıyla ödüllendirilmelerinin kabul edilmediği ve olayın Türkiye tarafından kuvvetle kınandığı belirtildi. PKK/PYD/YPG ve sözde Suriye demokratik güçlerinin (SDG) Türkiye ve Suriyelilere yönelik saldırıları, bölgedeki ayrılıkçı ve istikrar bozucu faaliyetlerine dikkat çekildi.

Ayrıca, Magro'ya Türkiye'nin, Fransız makamlarından terörle mücadele kapsamındaki beklentileri yinelendi. Bu çerçevede, Fransa'dan PKK'nın Suriye'deki uzantılarına uluslararası meşruiyet kazandırma çabalarına prim vermemesi istendi. Türkiye'nin sınırlarının ve Türk halkının güvenliği ile Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasını desteklemesi ve müttefiklik ruhuna uygun şekilde dayanışma sergilemesi, Fransa'dan talep edildi.

Konuya ilişkin olarak, Paris'teki Türkiye Büyükelçiliği tarafından da Fransız makamları nezdinde girişimler yapıldı ve tepki güçlü bir şekilde ifade edildi.

Ankara, bir süredir İsveç’in terör örgütlerine destek verdiğini ifade ederek NATO üyeliği için veto hakkını saklı tutuyor. Oysa başta NATO lideri ABD olmak üzere tüm NATO ülkeleri terör örgütleri PKK/YPG’ye destek veriyor. Türkiye’nin NATO’dan ayrılması gerekirken, İsveç’in NATO üyeliği için müzakereler yürütmeye devam ediyor.

MSB’den Fransa'ya Terör Tepkisi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), PKK/YPG'lilerin Fransa Senatosunda ağırlanmasına tepki gösterdi.

MSB'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"NATO üyesi Fransa'nın parlamentosunda eli kanlı PKK/YPG terör örgütünün temsilcilerinin ağırlanması, parlamentonun saygınlığına gölge düşürmüştür.

Bu hareket müttefiklik ruhuna aykırı olduğu gibi NATO'nun terörle mücadelesinin de içini boşaltmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, her halükarda tüm terör örgütlerine karşı mücadelesine aralıksız devam edecektir."