Almanya Başbakanı Scholz, Çin Ziyareti Hakkında Biden’ı Bilgilendirdi
07 Kasım 2022

Almanya Başbakanı Scholz, Çin Ziyareti Hakkında Biden’ı Bilgilendirdi

Köklü Değişim Medya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden’a dün gece telefonda Çin ziyareti hakkında bilgi verdi. Scholz, Çin lideri Şi'nin müttefiki Rusya'ya verdiği nükleer silah mesajının bile Pekin seyahati için yeterli olduğunu söyledi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Scholz'un, Biden ile Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaret ve Ukrayna'daki durum hakkında bilgi verdiği duyuruldu. Bu bilgilendirme, iki ülke arasında siyasi konumlanmadan kaynaklanan alt-üst ilişkisi olarak yorumlanıyor. Almanya, Ukrayna meselesinde birinci devlet ABD liderliğindeki kutbu adımı adımına takip ediyor.

Açıklamada, iki liderin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in nükleer silahların kullanımına ve kullanım tehdidine karşı yaptığı net açıklamayı takdirle karşıladığı vurgulandı.

Görüşmede, Biden ve Scholz'un, Rusya'nın Ukrayna'da başta enerji tedarik tesisleri olmak üzere sivil altyapıyı bombalamaya devam etmesini kınadığı aktarılan açıklamada, iki liderin, Ukrayna'yı desteklemeye devam etme kararlılıklarını yineledikleri aktarıldı.

Scholz Çin Ziyaretini Savundu

İçinde iş adamlarının da bulunduğu kalabalık bir heyetle Çin’i ziyaret etmesi nedeniyle eleştirilen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in nükleer savaş tehdidinin bertaraf edilmesi sözleriyle kendini savunması dikkat çekiyor.

Scholz’un ziyareti Almanya muhalefeti tarafından ciddi eleştirilere neden olmuştu. Cinping'le 4 Kasım'da görüşen Scholz, Çin politikasında Alman kamuoyunda Avrupa Birliği'nden ve diğer siyasi partilerden bağımsız hareket ettiği için eleştirilmişti. Ziyaret sonrası Sholz’un ABD Başkanı Biden’ı bilgilendirmesi, ziyaretin aynı zamanda ABD liderliğindeki Batı’nın Çin ve Rusya arasındaki bağı koparmaya yönelik stratejik bir manevra olduğu yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Pekin ziyaretinin Almanya-Çin ilişkilerinde ekonominin insan haklarına ve demokratik değerlere baskın geldiği eleştirisi medya ve siyasetçiler tarafından dillendiriliyor.

Ziyarette ekonomik ilişkilerin yanı sıra, Rusya-Ukrayna savaşı da görüşüldü. Eleştirilere, Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin 5 Kasım'da Berlin'de yapılan toplantısında yanıt veren Scholz Şunları söyledi:

"Ziyareti yapmanın doğru olup olmadığı tartışmasının ışığında bence; Çin hükümeti, Devlet Başkanı ve benim, bu savaşta nükleer silah kullanılmaması gerektiğini söyleyebilmiş olmamız bile tek başına gösteriyor ki bu ziyarete değerdi."

şi.jpg

Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğini üçüncü dönem sürdürmek için geçen ay kongre delegelerinin onayını alan Şi, Rusya'nın adını geçirmeden nükleer savaş tehdidinin ortadan kalkması gerektiğini vurgulamıştı. Çin devlet televizyonu CCTV, Şi ve Scholz görüşmesini şöyle servis etmişti:

"İki lider Ukrayna krizi konusunda görüş alışverişinde bulundu. Şi, Almanya ve Avrupa ülkelerinin barış görüşmelerine olanak sağlama ve Avrupa'da dengeli, etkili ve sürdürülebilir güvenlik mimarisi inşa etme çabasını desteklediğini teyit etti: Mevcut şartlar altında uluslararası toplum Ukrayna krizinde barışçıl çözüme yardımcı olacak her çabayı desteklemeli ve ilgili tarafları akılcı ve itidalli davranmaya, en kısa sürede doğrudan görüşmeleri başlatmaya çağırmalı, görüşmelerin tekrar başlaması için gerekli şartları yaratmalı; nükleer silah veya tehdidinin kullanılmasına karşı çıkmalı, nükleer silahlar kullanılamayacağını ve nükleer savaş yapılmaması gerektiğini savunmalı ve Avrasya'da nükleer krizi engellemelidir."

Scholz'a ziyaretinde Deutsche Bank, Volkswagen, BASF, Siemens, BMW, Merck ve BioNTech gibi şirket ve bankaların yöneticilerinin eşlik etmesi ziyaretin aynı zamanda ticari yönünün olduğunu ortaya koyuyor.

Almanya Başbakanı Scholz, ülkelerle ekonomik ilişkilerde bağımlılıktan kaçınmak için çeşitlendirmeye gideceklerini ama dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin'le ilişkilerin "10 ila 30 yılda" değişebileceğini ifade etti.