ABD, Ukrayna’ya Devasa Silah Yardımıyla Savaşı Uzatmayı Planlıyor
20 Ocak 2023

ABD, Ukrayna’ya Devasa Silah Yardımıyla Savaşı Uzatmayı Planlıyor

Köklü Değişim Medya

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin çağrısı ile silah gönderme planına meşruiyet kazandıran ABD ve AB, 2,5 milyar dolarlık yeni dev paketi konusunda anlaştı.

2022 Şubat ayında ABD’nin Ukrayna’yı NATO’ya alma tahriki sonrası Rusya’nın işgaliyle başlayan savaşta henüz belirlediği hedefe ulaşamayan ABD, zırhlı araçlar ve hava savunma sistemlerini de içeren toplam 2,5 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketini duyurdu.

Buna göre Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), 59 Bradley zırhlı araç, 90 Stryker personel taşıyıcı ve Avenger hava savunma sistemlerini de içeren askeri teçhizatı Kiev’e gönderme kararı aldı.

Pentagon’un açıklamasında, son süreçteki Rus hava saldırılarının “Ukrayna’daki acımasız savaşı” gözler önüne serdiği, yeni yardımların bu saldırıları savuşturmaya yardımcı olacağını ileri sürdü.

ABD’den yapılan açıklamada, işgalin başladığı tarihten bu yana Washington’ın Ukrayna’ya 26,7 milyar dolarlık destek verdiği hatırlatıldı.

Öte yandan, aralarında İngiltere ve Hollanda’nın da olduğu bir dizi ülke de Ukrayna'ya yeni silah yardım paketi sözü vererek Kiev yönetimini Rusya ile savaşı sürdürmesi hususunda cesaretlendirdi.

Köklü-Değişim,ABD,-Ukrayna’ya-Devasa-Silah-Yardımıyla-Savaşı-Uzatmayı-Planlıyor.jpg

İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hollanda ve Slovakya gibi ülkelerin de içinde oluğu 11 ülkenin temsilcileri, Estonya’daki bir askeri üste bir araya gelerek Ukrayna’nın yeni bölgelerde hakimiyet kurması ve Rusya’nın ilerlemesinin durdurulması hedefiyle silah yardımlarını artırmaya karar verdi.

Ortak açıklamayla duyurulan yardım paketinde şu silahlar yer alıyor:

İngiltere: 600 Brimstone füzesi Danimarka: 19 Fransız yapımı Caesar tipi obüs Estonya: Havan topları, cephane, destek araçları ve tanksavar bomba atarlar Letonya: Stinger hava savunma sistemleri, iki helikopter, İHA’lar Litvanya: Uçaksavar ve iki helikopter Polonya: : S-60 uçaksavar ve 70 bin mermi Çek Cumhuriyeti: Cephanelik, havan topları ve zırhlı personel taşıyıcılar. Hollanda: Yardım paketini yakında açıklayacak.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Estonya’daki toplantı sırasında yaptığı konuşmada, “2023’te, Ukraynalıların Rusya’yı püskürtüp Ukrayna dışına çıkararak ülkede egemenliklerini yeniden tesis etmelerinin zamanı geldi” açıklamasında bulundu. Bilindiği üzere İngiltere, Rusya’ya karşı kurulan cephede ABD’nin yanında duran en önemli müttefiki.

İngiltere Savunma Bakanı’nın açıklaması, Almanya’da bugün yapılacak ve 50 ülkenin silah yardımlarını koordine edileceği toplantı öncesinde yapması dikkat çekiyor.

Bilindiği üzere Almanya silah yardımı hususunda çekingen davranırken, Başbakan Olaf Scholz üzerinde, Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya bağışlanması yönündeki baskı artıyor. Almanya'da bulunan ABD Ramstein Hava Üssü'nde bugün gerçekleşecek zirvede Berlin'in kararının çapını büyük oranda ABD, İngiltere ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin son günlerde yaptığı açıklamaların baskısı ile belirleyeceği düşünülüyor.

Zelenski son yaptığı açıklamada, Almanya'nın Leopard 2 tanklarını gönderme konusundaki tereddütlerini eleştirmiş, Alman ARD televizyonunda, "Bu bir oyun değil, bu bir şeyi ispat etme konusu da değil" açıklamasında bulunmuştu.

ABD ve İngiltere, oluşturdukları bu atmosferde Ukrayna’ya silah yardımının kutsal bir görev olduğu havasını estirirken, geri duranları da ihanet ile suçlamak için tetikte bekledikleri gözlemleniyor.

Köklü-Değişim,Almanya,ABD,-Ukrayna’ya-Devasa-Silah-Yardımıyla-Savaşı-Uzatmayı-Planlıyor.jpg

(Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Leopard 2 tankı önünde konuşuyor)

ABD Başkanı Joe Biden, bir ay önce çıkar savaşını yürüten Zelenski’yi, Washington'da törenlerle ağırlamış ve “savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz” taahhütünde bulunmuştu. Biden, Zelenski’ye “Asla yalnız kalmayacaksınız” ifadeleriyle duygusal bir konuşma yapmıştı. Bu ifadeler, ABD’nin savaşı uzatmayı planladığı ve ön karakolu Kiev yönetimini de bu konuda cesaretlendirdiği yönünde bir açıklama olarak algılanmıştı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh de bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde Ukrayna ordusuna silah desteği vermeye devam edeceklerini açıkladı.

Ukrayna’da sürdürülen savaş, her ne kadar Rusya ile Ukrayna arasında cereyan etse de aslında ABD ve arkasına aldığı Batı’nın savaşı olduğu biliniyor. Bu nedenle aslında Biden kendi savaşına askeri ve siyasi destek veriyor. Batı kontrolündeki egemen nizam kapitalizmin lokomotifi ABD, bu statükonun bekası için Çin’i çevreleme siyaseti güderken Rusya’yı da Ukrayna’da açmaza düşürüp diz çöktürene kadar savaşı ne olursa olsun sürdürmek için adımlar atıyor.

Rusya, müzakere masasına oturmak için açıklamalarda bulunsa da, ABD tarafı, Rus liderliğinin kabul etmekte ağır gelecek istekleri öne sürerek ateşkesin gerçekleşmesinden yana olmadığını gösteriyor. Rusya’nın ilhaktan geri adım atması, Rusya’nın uluslararası arenadan silinmesi ve etkisinin sona erdiği anlamına geleceği için Rusya’nın, bu dört bölgede yani ilhak referandumlarının düzenlendiği bölgelerin sınırlarında durması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın müzakereleri reddetmediğini sık sık hatırlatsa da, Amerika ve özellikle İngiltere, Ukrayna’yı Rusya’nın büyük ülkeler listesinden çıkarıldığı arena haline getirme niyetinde olduklarını ve çatışmayı körükledikleri anlaşılıyor.