ABD, Rusya’nın İşgalinin “İsrail”in İşgaline Benzetilmesine Tepki Gösterdi
22 Ekim 2022

ABD, Rusya’nın İşgalinin “İsrail”in İşgaline Benzetilmesine Tepki Gösterdi

Köklü Değişim Medya

ABD, Rusya’nın Ukrayna’daki işgalinin, “İsrail”in Filistin topraklarındaki işgaline benzetilmesine karşı çıktı.

MepaNews’te yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle “İsrail”in Filistin işgalinin kıyaslanmasına tepki gösterdi ve iki sürecin birbirinden farklı olduğunu ileri sürdü.

Sözcü Ned Price, Filistin'in egemen bir devlet olmamasını aradaki en temel fark olarak nitelerken, “İsrail”e yönelik bu eleştirinin meşru olmadığını iddia ederek gasıp Yahudi varlığına sahip çıktı. Osmanlı İslam Devleti’nin hile ile yıkılmasının ardından Hilafet’in yokluğunda sahipsiz kalan ve işgale uğrayan İslam coğrafyası, yine sömürgeci Batılılar tarafından çizilen sınırlarla küçük devletçiklere bölünmüş ve yönetimlerine iş birlikçi yöneticiler atanmıştı. İngiliz işgalindeki Filistin topraklarına da Yahudiler yerleştirilip, parça parça işgal edilmiş ve kurgulanmış Arap-“İsrail” savaşlarıyla bu işgale meşruiyet kazandırılmaya çalışılmıştı.

Bu konudaki açıklama, Birleşmiş Milletler'in “İsrail” ile ilgili kurduğu Soruşturma Komisyonu'nun kararından sonra geldi. Söz konusu kararda, “İsrail”in 1967 sınırlarındaki Filistin topraklarını işgali illegal olarak nitelenmişti. Bu hamlenin fiili bir ilhak anlamına geldiği vurgulanmıştı.

Karar sonrasında BM'nin insan hakları uzmanlarından Navi Pillay, “İsrail”in işgal ve ilhakını, Rusya'nın Ukrayna'daki işgal ve ilhakına benzetmişti.

“İsrail” ve ABD bu açıklamaya tepki göstermişti.

ABD ve “İsrail”, BM'nin “İsrail”e karşı kurduğu Soruşturma Komsiyonu'na da tepki gösteriyordu.