ABD, Nijer’den Çekiliyor
17 Temmuz 2024

ABD, Nijer’den Çekiliyor

Köklü Değişim Medya

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Nijer’den çekilmeye devam ettiklerini açıkladı.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nijer'deki ABD askerinin durumuna ilişkin konuşan Singh, 7 Temmuz itibarıyla başkent Niamey'deki 101'inci hava üssünden tamamen çekildikleri duyurdu.

ABD'nin Nijer'de 300'e yakın askerinin bulunduğunu ifade eden Sing, kalan askerlerin 15 Eylül'e kadar güvenli ve düzenli bir şekilde ülkeden çekileceği detayını da paylaştı.

Nijer, 17 Mart'ta, ABD ile 12 yıl önce imzalanan askeri iş birliği anlaşmasını feshettiğini ilan etmiş ve ABD'li askerlerin bir an evvel ülkeden ayrılmasını talep etmişti.

Nijer'de yaklaşık 1000 askeri ve Agadez kentinde insansız hava aracı (İHA) üssü bulunan ABD'nin, eylül ortasına kadar ülkeden tamamen ayrılacağı açıklanmıştı.

Uzun yıllardır Fransa’nın sömürgeciliği altında olan Nijer’de seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Barzoum 26 Temmuz 2023 tarihinde, bizzat kendisini korumakla görevli başkanlık muhafızları tarafından devrilmişti.

Nijer’de kendilerine ‘Vatanı Koruma Ulusal Konseyi’ ismini veren bir grup asker Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u devirdikten sonra yeni hükümeti kurduklarını duyurmuş bunun üzerine Fransa ve ECOWAS, Nijer’e müdahale tehdidinde bulunmuştu. Darbeciler Fransa ile askeri anlaşmaları fesh ederken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Nijer'i ziyaret ederek askeri cunta liderleriyle bir araya gelmişti. Bu gelişmeler, “Nijer’deki egemenlik savaşında taraflar belirginleşti” yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.

Erdoğan: “ECOWAS’ın Müdahale Kararını Doğru Bulmuyorum”

Nijer’deki darbenin ardından görüşlerini dile getiren Erdoğan şunları söylemişti:

“Şu an itibarıyla henüz bir çözüme gidilemedi. Biz de şu anda Dışişleri Bakanlığımızla vesaire buradaki anahtar rolümüzü nasıl oynarız bunun üzerinde duruyoruz, duracağız ve inşallah Nijer'i de bir çözüme kavuşturmamız lazım. Dost ve kardeş ülke Nijer’in de en kısa zamanda anayasal düzene, demokratik bir yönetime kavuşmasını ümit ediyorum. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun da Nijer’e askeri müdahale kararını doğru bulmuyorum. Bu kararın ardından Mali ve Burkina Faso da Nijer’e böylesi bir askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulundu. Nijer’e yapılacak askeri müdahale, istikrarsızlığın Afrika’nın birçok ülkesine dağılması demek olur. En kısa zamanda Nijer’de toplumsal barışın ve istikrarın yeniden tesis edilmesini temenni ediyorum. İnanıyorum ki Nijer halkı demokrasiye sahip çıkarak, en kısa zamanda seçime gidecektir. Türkiye olarak, dost ve kardeş ülke Nijer halkının yanında yer almaya devam edeceğiz.”