Washington’dan Putin ile Görüşme Öncesi Şi’ye Çağrı
21 Mart 2023

Washington’dan Putin ile Görüşme Öncesi Şi’ye Çağrı

Köklü Değişim Medya

Putin ile bugün resmi görüşmek yapacak Çin lideri Şi’ye çağrıda bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ‘Rusya’yı birliklerini Ukrayna topraklarından çekmeye ve savaşı sona erdirmeye ikna etmeye” çağırdı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile yapacağı görüşme için Rusya Hükümet Konağı’na şu saatlerde giriş yaptı.

Şi ile Putin arasında bugün öğleden sonra resmi bir görüşme gerçekleştirilecek.

Bu görüşme öncesi Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Beyaz Saray’da açıklamalarda bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i Rusya’yı birliklerini Ukrayna topraklarından çekmeye ve savaşı sona erdirmeye ikna etmeye çağırdı.

Kirby yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Rusya birliklerini geri çekerse bu savaş şimdi sona erebilir. Çin Devlet Başkanı Şi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna şehirlerini, hastanelerini ve okullarını bombalamayı durdurması ve savaş suçlarını bırakması için baskı yapmasını umuyoruz.”

Rus liderliğine ağır gelecek ve Batı’nın Rusya’yı büyük devletler liginden düşmesini hedefleyen çağrıyı yapan Kirby, Çin’in bu yolu izlemek yerine Ukrayna topraklarının kontrolünü Rus güçlerine bırakacak bir ateşkes çağrısını tekrarlayacağı yönünde endişesini dile getirdiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Rusya’nın kuvvetlerinin geri çekilmesi olmadan sağlanan herhangi bir ateşkes, yasa dışı Rus işgalini etkili bir şekilde onaylayacak, Moskova’nın pozisyonlarını sağlamlaştırmasını ve savaşı yeniden başlatmasını sağlayacak. Rusya derhal, tamamen ve koşulsuz olarak Ukrayna’dan geri çekilmeli.”

Kirby, ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi arasında gerçekleştirilmesi beklenen telefon görüşmesine ilişkin olarak şunları aktardı:

“Başkan Biden konuşma yapmak istiyor. Bunu doğru zamanda yapacağız. Özellikle gerginlikler yüksek olduğunda iletişim hatlarını açık tutmak önemlidir. Bu yüzden ziyareti erteledikten sonra, iptal etmeden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı Pekin’e geri göndermek istiyoruz.”

Kirby ayrıca ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun bazı ekonomik meseleleri görüşmek üzere Çin’i ziyaret edebileceğini ifade ederek Çin’in yumuşak karnı ticaret ile de üstü örtülü tehdit etmiş oldu.

ABD, Çin yönetimini, tehdit olarak algıladığı öncelikler listesinin başında olduğunu kısa süre önce ilan etmişti. Pekin yönetimi, Batı için Rusya’dan önce tehdit olarak geldiğinin farkında ve bunu düzeltmek ve tehditleri savuşturmak için Ukrayna sahasında bir yıl önceki duruşunun tersine tarafsız bir tutum sergiliyor. Ukrayna için barış önerisi sunan Pekin yönetimi arabuluculuk rolüne soyunmuş durumda.

ABD, Çin’i Tayvan konusundaki tehditlerle tahrik ediyor ve teknoloji şirketlerine uyguladığı yaptırımlarla Pekin’i köşeye sıkıştırıyor. Ayrıca Japonya’yı silahlanmak için motive eden ABD, “AUKUS” ve “QUAD” gibi paktlarla Çin’i askeri ve siyasi olarak tehdit ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’da zaferinden umudunu kesen Pekin yönetimi, ABD liderliğindeki Batı’nın tehditler savurarak sıraladığı istekleri doğrultusunda hareket ettiği gözlemleniyor.

Çin’in barış önerisi ve arabulucu inisiyatifinin, Rusya’yı kesin bir şekilde mağlub etmek ve büyük devletler liginden düşürmek isteyen başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı tarafından ciddiye alınmıyor. 2014 yılında işgal edilen Kırım dahil tüm Ukrayna topraklarından çekilmesi, savaş tazminatının ileri sürülmesi ve savaş suçlularının uluslararası mahkemeye çıkarılması gibi Rus liderliğine ağır gelen istekleri ileri sürerek Batı’nın hedefe ulaşıncaya kadar savaşı sürdüreceği açıklamalara yansıyor.