
Ukrayna Tahılının Sevki İçin Koordinasyon Merkezi Oluşturulacak
Köklü Değişim Medya
Rusya’nın ambargosu sebebiyle duran Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin İstanbul’da dün yapılan toplantı sonrası koordinasyon merkezi kurulması hususunda mutabık kalındı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna tahılına ilişkin düzenlenen dörtlü toplantıda İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındığını duyurdu.
Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin İstanbul'daki toplantısı 1,5 saat sürdü.
Akar, dörtlü toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandığını duyurdu.
Savunma Bakanı Akar, "Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetleri yeniden Türkiye'de toplanacak, toplantıda hem bütün detaylar gözden geçirilecek hem yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak." detayını kamuoyu ile paylaştı.
Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki toplantı Kalender Kasrı'nda yapıldı.
Ukrayna’nın Odesa bölgesindeki limanların deposunda bulunan 20 milyon tona yakın tahıl, savaş yüzünden Karadeniz üzerinden yurt dışına sevki yapılamıyor. Bu durum başta Ukrayna’nın gönderdiği tahılın en büyük alıcısı Afrika ülkelerinde ciddi sıkıntı yaratıyor ve tedarik zincirini darbe vuruyor.
Rusya Karşılığında Ne İstiyor?
Rusya Savunma Bakanlığı, toplantı öncesi yaptığı açıklamada Rus heyetinin Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl sorununun çözülmesi konusunda bir plan sunacağını açıklamıştı.
Interfax haber ajansının Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsüne dayandırdığı habere göre Moskova çarşamba günkü toplantıda "meselenin hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması" için hazırladığı öneri paketini katılımcılara sundu.
Ancak görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediği netleşmedi.
Reuters'a konuşan diplomatlar, görüşülmekte olan planda tarafların, Ukrayna gemilerinin tahıl gemilerine mayınlı liman sularından giriş ve çıkışta rehberlik etmesi, Rusya'nın sevkiyatlar devam ederken ateşkes uygulaması ve Türkiye'nin söz konusu gemileri denetlemesine yoğunlaştığını belirtti.
RIA haber ajansının bir başka diplomatik kaynaktan aktardığına göre Rusya'nın talepleri arasında Batı yaptırımlarının ihracat konusunda yarattığı engellerin kaldırılması da yer alıyor.
Rusya, Ukrayna limanlarına giden ve gelen gemilerin silah sevkiyatı yapmadığından emin olmak “Kiev’in olası tahriklerine izin vermemek” adına arama yapılması şartını öne sürüyor.
Türkiye, Ukrayna’nın yurt dışına tahıl gönderebilmesi için BM ile birlikte Karadeniz’de “güvenlik koridoru” oluşturulmasına destek verebileceğini belirtiyor.
Türk yetkililer, bu amaçla BM’nin İstanbul’da Ukrayna’ya taşıma yapan gemilerin kontrolü için bir merkez kurabileceğine dikkat çekiyor.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, toplantı öncesi Associated Press ‘e yaptığı açıklamada, ülkesinin limanlarından yapılacak tahıl ihracatının, gemi sahiplerine, yük sahiplerine ve bağımsız bir ülke olarak Ukrayna'ya güvenlik garantisi verilmeden gerçekleşemeyeceğini söyledi.
Ukraynalı bakan, tahıl sevkiyatıyla ilgili olarak, “Herhangi bir anlaşma, Rusya'nın bu güvenlik koridorlarına saygı duymasını, limana gizlice girip limanlara saldırmamasını veya füzeleriyle havadan limanlara saldırmamasını sağlamalı.” dedi.
Rusya, Ukrayna’yı limanlarına deniz mayını döşediği için sevkiyatı geciktirmekle suçluyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, deniz mayınlarını kaldırılması halinde Moskova’nın güvenlikli koridorlarından ilerleyecek tahıl yüklü gemilere saldırmayacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi








