Ukrayna Ordusu, Rusya’nın Çekildiği Herson’a Girdi
12 Kasım 2022

Ukrayna Ordusu, Rusya’nın Çekildiği Herson’a Girdi

Köklü Değişim Medya

Ukrayna ordusu, Rusya’nın lojistik sıkıntı çektiği için tutunamadığı Herson’dan çekilmesiyle stratejik şehre giriş yaptı.

9 aydır süren savaşta ABD ve AB’nin desteklediği Ukrayna’yı diz çöktüremediği için ciddi prestij kaybına uğrayan Rusya, savunma hattını tamamıyla Dinyeper Nehri’nin doğu yakasına kaydırdı. Kremlin, ordunun geri çekilmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "aşağılayıcı olmadığını" duyursa da uluslararası arenada bunun tam tersi bir görüş hakim.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü, yaptığı açıklamada Rusların çekilmesinden sonra kendin kontrolünün tamamen kendilerine geçtiğini duyurdu. Ukrayna güçleri Herson'a girerken, kamu binalarına yeniden Ukrayna bayrakları çekildi.

Herson, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgeleri referandum sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 eylülde imzaladığı belgeyle resmen ilhak edilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı, Herson şehrindeki savunma hattının tümüyle Dinyeper Nehri'nin sol yakasına çekildiğini, nehrin sağ yakasında askeri birliklerinin kalmadığını duyurdu.

Rus ordusunun Herson’daki çekilme kararıyla ilgili son durumu paylaşan Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Bu sabah itibarıyla, Rus askeri birliklerinin Dinyeper Nehri'nin sol yakasına çekilmesi tamamlanmıştır. Nehrin sağ yakasında askeri birlik kalmamıştır” detayını kamuoyu ile paylaştı.

Birliklerin çekilme sürecinde herhangi bir personel veya askeri ekipman kaybının yaşanmadığının vurgulayan Konaşenkov, Ukrayna birliklerinin Dinyeper üzerindeki geçişleri bombalayarak sivillerin ve Rus birliklerinin transferini engellemeye çalıştığını ileri sürdü.

Köprü.jpg

Dinyeper Nehri'nin sağ yakasında kalan sivillerin tahliyesi için gerekli desteği verdiklerini belirten Konaşenkov, “Rus askeri birimleri önceden hazırlanmış savunma hatlarına ve pozisyonlarına konuşlandırıldı” açıklamasında bulundu.

Herson’dan geri çekilme, Rusya’nın dokuz aydır süren çatışmalardaki en büyük geri adımı olarak nitelendiriliyor.

Başta Rusya’nın bölgeden çekilme planlarına şüpheyle yaklaşan Kiev yönetimi, son 48 saatte Rus güçlerinin çekildiği onlarca kasaba ve yerleşim bölgesini geri aldı.

Ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Rusya’nın “özel askeri operasyon” diye nitelediği işgaldeki amaçlarına ulaşmaya bağlı olduğunu söyledi ve Moskova’nın Herson’u hala “Rusya’nın bir parçası” olarak gördüğünü ifade etti.

dinyeper.jpg