Trump Türkiye’yi Etkilemeyen F-35 Kararını İmzaladı
14 Ağustos 2018

Trump Türkiye’yi Etkilemeyen F-35 Kararını İmzaladı

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslimatınının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesi tasarısını imzaladı.

ABD Senatosu'nun onayından sonra Trump'ın imzaladığı 716 milyar dolarlık 2019 savunma harcamaları yasasına göre ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, 90 gün içerisinde Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik bir rapor hazırlaması talep ediliyor. Pentagon raporu da Kongre'ye sunuluncaya kadar F-35'lerin Türkiye'ye teslimatının durdurulması isteniyor.

İmzalanan Yasa Türkiye’ye Yaptırım Getirmiyor

ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan Pentagon bütçe yasasındaki Türkiye ile ilgili ifadelerin, Türkiye'ye herhangi bir yaptırım getirmediği belirtildi.

Lockheed Martin, Türk pilotlara eğitim verecek olan uçakların teslimatını 21 Haziran'da gerçekleştirdi. Bu uçaklar, eğitim amacıyla kullanılıyor ve ABD dışına şu aşamada çıkarılamıyor.

Türkiye'ye ilk F-35'in getirilmesinin önümüzdeki yıl, faaliyete geçmesinin ise 2020'de olması bekleniyor.

Ancak, ABD Kongresi'nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato'nun üzerinde uzlaşmaya vardığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın da imzaladığı 2019 yılı savunma harcamaları yasa tasarısında Türkiye'ye F-35 teslimatının durdurulmasını öngören maddeyle, teslimat için Pentagon'un raporu beklenecek.

Savunma Bakanlığı raporu, Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen tasarıda yer alıyordu. Tasarının Senato versiyonunda ise Türkiye'nin F-35 projesinden tamamen çıkarılması gündemdeydi. Ancak uzlaşmaya varılan metinde rapor bölümü kalırken, Türkiye'nin projeden çıkarılması ise yer almadı.