Terörü Destekleyen ABD ve AB’den Timsah Gözyaşları
14 Kasım 2022

Terörü Destekleyen ABD ve AB’den Timsah Gözyaşları

Köklü Değişim Medya

İçinde çocukların da olduğu 6 masum sivilin hayatını kaybettiği, 81 kişinin de yaralandığı İstiklal Caddesi'ndeki vahşi terörist saldırı sonrası, terörü alenen destekleyen ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve AB (Avrupa Birliği) devletleri, Türkiye’ye taziye mesajı yolladı.

Taziye mesajı yollayan başta ABD olmak üzere Avrupa devletleri, terör örgütü PKK/PYD’ye alenen hem siyasi, hem maddi hem de askeri destek veriyor. ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde örgütlediği PYD’ye binlerce tır silah verdiği ve koruduğu Ankara tarafından ifade edilmişti. Bu aleni düşmanlığa rağmen Ankara ise bu devletleri dost, müttefik ve stratejik ortak olarak niteliyor, dünya çapında koordineli operasyonlar yürütüyor.

İşte teröristleri destekleyen Batılı devletlerin timsah gözyaşı niteliğindeki taziye mesajları

ABD

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yazılı açıklamasında, İstanbul'daki şiddet eylemini kınayarak, ABD'nin terörle mücadelede NATO müttefiki Türkiye'nin yanında olduğunu iddia etti.

Sözcü, açıklamasında, "ABD, bugün İstanbul'da meydana gelen şiddet eylemini şiddetle kınıyor. Düşüncelerimiz yaralılarla birlikte ve sevdiklerini kaybedenlere en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Terörle mücadelede NATO Müttefikimiz Türkiye ile omuz omuzayız" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İstanbul'dan dehşet verici haberler aldıklarını söyledi.

İstiklal Caddesi'ndeki patlamada hayatını kaybedenler dolayısıyla başsağlığı dileklerini ileten Michel, üzüntü verici bu zamanda Türk halkının yanında olduklarını ileri sürdü.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İstanbul'dan şoke edici görüntüler geldiğini belirterek, Türk halkına ve patlamadan etkilenenlere başsağlığı dilediğini bildirdi.

Stoltenberg, “NATO, müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içindedir” açıklamasında bulundu.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi de İstiklal Caddesi'ndeki patlamadan sonra zor zamanlarda Türk halkının yanında olduklarını söyledi.

Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilediğini aktaran Varhelyi, yaralılara da acil şifa diledi.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter'dan yayımladığı mesajında, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama haberinin kendilerini derinden sarstığını ve üzdüğünü ileri sürdü.

Ölenlerin ailelerine taziye dileklerini sunan Rutte, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletti.

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin patlamadan etkilenenlerle olduğunu ileri sürerek, “Terör her biçimde tiksindiricidir. İngiltere, bu gayri meşru şiddet eylemine karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir” dedi.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da “İstanbul'dan korkunç görüntüler geliyor. Düşüncelerim bir pazar günü İstiklal alışveriş caddesinde dolaşmak isteyen ve büyük bir patlamanın kurbanı olan insanlarla” paylaşımını yaptı.

İtalya

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İstanbul'daki patlamaya dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul'daki görüntüler korkunç. Yaşanan saldırı ve hayatını kaybeden masum vatandaşlar dolayısıyla Türkiye'ye en derin taziyelerimi belirtmek isterim" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İstanbul'dan gelen görüntüler korkunç. İtalya, Türk hükümetine ve halkına yakınlığını belirtirken, hayatını kaybeden masumlar için en içten taziyelerini ifade ediyor. Kriz birimimiz durumu izlemekte ve vatandaşlarımızla temas halinde" detayını paylaştı.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığı kriz masası da sosyal medya hesaplarından İstanbul'daki İtalyan vatandaşları için acil durumda ulaşmaları için gerekli numaraları paylaştı.

Avusturya

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum" açıklamasında bulundu.

Van der Bellen, "korkunç patlama sonrasında düşüncelerinin kurbanların aileleriyle olduğunu" söyleyerek, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Twitter'dan yaptığı açıklamada, düşüncelerinin İstanbul’daki korkunç patlamada hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu ileri sürerek, "Yaralıların en hızlı şekilde sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum" dedi.

Ayrıca, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Pamela Rendi-Wagner de korkunç patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini sunduğunu söyledi.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki patlama nedeniyle hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından paylaşılan mesajda, “Çok sayıda insanın hayatına mal olan İstanbul'daki bombalı saldırının ardından Türkiye'ye ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerimizi sunarız. Fransa, terörizme karşı Türkiye'yle dayanışma içindedir" ifadelerini kullandı.

Başbakanı Elisabeth Borne da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Saldırıya uğrayan Türk halkının yaşadığı şoku ve acıyı paylaşıyoruz" açıklamasında bulundu.

Fransa'nın bu dehşet karşısında terörle mücadelede Türkiye'nin yanında yer aldığını ileri süren Borne, "Can kaybına ağlayan İstanbul'la dayanışma" açıklamasında bulundu.

Yunanistan

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunun yerel yetkililerle iletişim halinde olduğu açıklandı.

Açıklamada, "Yunanistan terörizmi şiddetle kınamaktadır. Türk hükümeti ve Türk halkına en içten taziyelerimizi sunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İsveç

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "İstanbul'da bu öğleden sonra meydana gelen korkunç patlama nedeniyle Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.