TCMB, Dövizdeki Yükselişi Gerçekçi Bulmadı
24 Kasım 2021

TCMB, Dövizdeki Yükselişi Gerçekçi Bulmadı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kurdaki oynaklıkla ilgili dün gece açıklama yapan TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), döviz piyasalarındaki fiyat oluşumlarının "gerçekçi olmadığı" ve "iktisadi temellerden tamamen uzak olduğu" değerlendirmesinde bulunup, piyasaya müdahalede etmedi. Dövizdeki yükseliş Merkez Bankası tarafından gerçekçi bulunmasa da, üst üste yapılan zamlar inkar edilemez bir gerçek olarak halkın hayatını kabusa çeviriyor.

Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir. Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir.

Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur" ifadeleri yer aldı.

Bu açıklamayla TCMB, “Ekonomik Kurtuluş Savaşı” ve “Dış Güçler” sloganlarına uygun tarzda hareket etmiş oldu.

TCMB’den bu açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görüşmesinden sonra geldi.