Taha Elgazi: Suriyeli Muhacirler Kime Güvensin?
13 Temmuz 2024

Taha Elgazi: Suriyeli Muhacirler Kime Güvensin?

Köklü Değişim Medya

İstanbul Üsküdar'da düzenlediğimiz “Bir Konu, Bir Konuk” programının yeni bölümünde, “Saldırı Altındaki Suriyeli Muhacirlerin Durumu” başlıklı sunumuyla Uluslararası Mülteci Araştırmaları Merkezi Genel Başkanı Taha Elgazi’yi ağırladık.

Taha Elgazi, konuşmasına Suriyeli mazlum muhacirlerin 10 yıldan fazladır Türkiye’de yaşamasına rağmen hukuken mülteci olmanın aksine, istenildiğinde kolayca geri gönderilebilmeleri için geçici koruma statüsünde sayıldıklarına dikkat çekerek başladı. İktidarın 2019 yılından itibaren, katil Esed rejimi ayakta olmasına rağmen, Suriyelileri geri göndermeyi merkeze alan bir siyaset izlediğini söyledi.

Türkiye’de Arap ve İslam düşmanlığı davası güden ırkçı muhalefet partilerinin mülteci meselesini iktidarı yıpratmak için kullandığını, iktidarın ise mülteci konusunu Avrupa Birliği’ne karşı istismar ve şantaj malzemesi haline getirdiğini belirten Elgazi, toplumun her taraftan tahrik edildiği bir ortamda Suriyeli muhacirlerin “Biz kime güveneceğiz?” düşüncesiyle yaşadığını ifade etti.

Konuşmasında Kayseri’de geçen hafta Suriyeli muhacirleri hedef alan ırkçı saldırılara da değinen Elgazi, söz konusu taciz olayı gerçek olmadığı halde insanların kasıtlı olarak manipüle edildiğini ve daha önce birçok şehirde yaşanan provokasyonlar gibi muhacirlerin haksız yere saldırıya uğradığını, mağdur edildiğini ve iktidarın bu saldırıları önlemek için yeterli ilgiyi göstermediğini söyledi.

Taha Elgazi, Türkiye’de Suriyeli muhacirlere yönelik nice vahşi cinayet ve tecavüz olayı yaşanmasına rağmen ne yazık ki aynı insani ve toplumsal duyarlılığın gösterilmediğini, gelinen noktada artık Türkiye’de insan haklarına sahip olmanın milliyetçiliğe bağlandığı tespitini yaparak, mültecilerin ekonomik kriz başta olmak üzere neredeyse bütün sorunların kaynağı gibi görüldüğünü, bu konuda asıl sorumluların ise yalan yanlış, kışkırtıcı ve muhacirleri hedef gösterici açıklamalar yapan siyasetçiler olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının sonunda, kardeşlik hukuku bağlamında Müslümanların birbirine karşı yükümlülüklerini hatırlatan Elgazi, Müslümanların sadece dua ve temenni ile yetinmeyerek hakkı savunma mücadelesi ortaya koyması gerektiğini söyledi. Abbasi Halifesi Mutasım’ın, zulme uğradıktan sonra düşmana esir düşen bir kadını kurtarmak için ordular seferber ettiğini hatırlattı. Suriyeli muhacirleri en çok korkutan şeyin, ırkçı İslam düşmanlarının saldırısı değil, Müslüman kardeşlerinin sessiz kalması olduğunu ifade etti.

Dinleyicilerin sorduğu soruların cevaplanmasının ardından program sona erdi.

Taha Elgazi bir konu bir konuk suriyeli muhacirlere yönelik saldırılar köklü değişim 3.png

Taha Elgazi bir konu bir konuk suriyeli muhacirlere yönelik saldırılar köklü değişim 1.png

Taha Elgazi bir konu bir konuk suriyeli muhacirlere yönelik saldırılar köklü değişim 2.png

Taha Elgazi bir konu bir konuk suriyeli muhacirlere yönelik saldırılar köklü değişim.png

#BirKonuBirKonuk