
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da bir araya geldiği toplantıda, ABD'ye yatırımları 1 trilyon dolara çıkarma sözü verdi ve işgalci ‘İsrail’i le “normalleşmeyi” taahhüt etti.
ABD Başkanı Trump, meşruiyet vermek istediği Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı yıllar sonra yeniden Beyaz Saray'da törenlerle ağırladı. Trump, bölge ülkelerinin liderlerine meşruiyet vereceklerini daha önce açıklamıştı.
İki ülke, F-35 satışından nükleer işbirliğine kadar pek çok alanda anlaşmaya varırken, Trump, Riyad'la Stratejik Savunma Anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Böylece ABD, Suudi Arabistan'ı resmen "NATO üyesi olmayan önemli müttefik" ilan etti.
F-35 Satışına Onay
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Trump, F-35 satışına onay verdi. Bu, ABD'nin işgalci ‘İsrail' dışında bir Ortadoğu ülkesine yapacağı ilk F-35 satışı olacak ayrıca Suudi Arabistan, yaklaşık 300 Amerikan tankı da satın alacak.

Nükleer İş Birliği
"Sivil nükleer enerji işbirliği" alanında anlaşma sağlandı. Bu Suudi Arabistan'a Amerikan nükleer teknolojisi kapılarının açılması anlamına gelirken, "bu teknolojinin nükleer silaha dönüşmemesi" mesajı da verildi.
İki ülke, kritik mineraller ve yapay zeka konularında da işbirliğini ilerletme yönünde mutabık kalırken Suudi Veliaht Prensi, ABD'ye yatırımları 600 milyar dolardan, yaklaşık 1 trilyon dolar seviyesine yükselteceklerini açıkladı.
7 yıllık aranın ardından Muhammed bin Selman'ı ilk kez Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Suudi Arabistan ile harika ilişkilere sahip olduklarını ve Muhammed bin Selman'ın "çok yakın dostu" olduğunun altını çizdi. Trump, "Bugün Oval Ofis'te son derece saygın bir adam var, uzun zamandır arkadaşım, çok iyi bir dostum. Yaptığı işlerden dolayı çok gurur duyuyorum. İnsan hakları ve diğer her konuda yaptığı şeyler inanılmaz" şeklinde konuştu.
“Normalleşme” İhanetine Yeşil Işık
Hem işgalci ‘İsrail'in hem de Suudi Arabistan'ın "ABD'nin büyük müttefikleri" olduğunu söyleyen Trump, Muhammed bin Selman'a dönerek, **"Onların (‘İsrail'in), sizin daha düşük kalibreli uçaklar almanızı istediğini biliyorum. Ancak bunun sizi çok mutlu edeceğini sanmıyorum. Bana kalırsa, ikisi de en üst düzeyde donanıma sahip (F-35 uçakları) olmaları gereken bir seviyedeler" dedi.
Trump, "‘İsrail’, Suudi Arabistan'a F-35 satılmasını “normalleşme” sürecine bağlamak istiyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna "‘İsrail’, bu durumun farkında. ‘İsrail’ bundan dolayı çok mutlu olacak" şeklinde karşılık verdi.
ABD Başkanı Trump, ‘İsrail’ ile Arap ülkeleri arasında normalleşmeyi hedefleyen "Abraham Anlaşması"nı da Veliaht Prens ile yapacakları görüşmede de ele alacaklarını söyledi
Trump, "Taahhüt' kelimesini kullanmak istemiyorum ancak İbrahim Anlaşmaları hakkında çok iyi bir görüşme yaptık. (Filistin konusunda) İki devletli çözüm gibi birçok konuyu konuştuk. Kısa bir süre içinde bu konuyu daha ayrıntılı olarak tartışacağız. Ancak Abraham Anlaşmaları'na karşı çok olumlu bir tavrınız olduğunu düşünüyorum" yorumunda bulundu.
Veliaht Prens Selman ise, İbrahim Anlaşmalarına ilişkin, "Anlaşmanın bir parçası olmak istiyoruz, ancak iki devletli çözümün net bir yolunu güvence altına aldığımızdan da emin olmak istiyoruz." dedi.
Prens’e ,“Gazze’nin yeniden inşası için ne kadar bütçe ayıracaksınız?” sorusunu da yine Trump yanıtladı. Riyad yönetiminin, Gazze'nin yeniden inşasına epey katkı yapacağına inandığını vurgulayan Trump, "Bu konuyu konuşuyoruz. Bu, onun (Muhammed bin Selman) için çok önemli bir konu" yorumunda bulundu.
Trump, Gazze'de Uluslararası İstikrar Gücü'nün ne şekilde ve ne zaman görev yapmaya başlayacağı ve bunun Filistinlilerin egemenliğini ihlal edip etmeyeceği yönündeki soruya ise "Filistinlilerle iyi anlaşıyoruz ve Filistin yönetimini tanıyoruz" şeklinde kısaca yanıtladı.
Gazze konusunda Veliaht Prens bin Selman, “Bölgede barış içinde bir arada yaşamalarını istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapacağız" ifadesini kullandı.
Veliaht Prens, ABD ve İran arasındaki görüşmeler konusunda bir anlaşmaya varılması için yakından çalışma yürüttüklerini ve bu konuda ne olacağını bekleyip göreceklerini ifade etti.
“Erdoğan’ın Talebi Üzerine Suriye Yaptırımlarını Kaldırdık”
Her fırsatta Erdoğan’dan ve Muhammed bin Selman’dan razı olduğunu açıklayan ABD Başkanı Trump, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın, Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasında çok önemli rol oynadıklarına işaret ederek, iki ülkenin liderlerini övdü.
Suriye'nin muazzam bir ilerleme kaydettiğini belirten Trump, "Veliaht Prens'in talebi üzerine yaptırımları kaldırdık, ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da beni özellikle aradı ve dedi ki, ‘Biliyorsunuz, yaptırımları kaldırmazsanız Suriye'nin şansı yok. Kaldırırsanız, çok iyi bir şansı olur’ dedi. İkisi ve diğer bazılarının da desteğiyle yaptırımları kaldırdım ve şu ana kadar sonuçlar oldukça iyi" detayını paylaştı.
Kaşıkçı Cinayeti İle Alakalı Soru Havayı Soğuttu
Donald Trump, Washington Post muhabirinin gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmesi hakkında gelen bir soruya, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın bundan haberi yoktu" cevabını verdi.
Selman ise cinayete ilişkin, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin "büyük bir hata" olarak niteledi. Prens Selman, bu durumun "acı verici olduğunu" belirterek, "Suudi Arabistan'da gerekli tüm soruşturma adımlarını attık, böyle bir şeyin bir daha yaşanmaması için sistemimizi iyileştirdik. Bu acı verici ve büyük bir hata, bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz" ifadesini kullandı.
Gazze’yi ‘İsrail’ Yıktı, Faturası Bölgeye Kesiliyor
Konuşmasında Gazze'de sağlanan ateşkese de dikkati çeken ABD Başkanı, Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu bölgeden birçok ülkenin katkılarıyla "savaşın" sona erdiğini ve şimdi artık Gazze'yi bu ülkelerin de katkılarıyla yeniden kalkındıracaklarını ifade etti.
İşgalci Yahudi varlığının iki yıldır Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve yıkım sonrası fail ödüllendirilirken, Suud rejimi de dahil bölge ülkeleri ise Trump’ın direktifleri doğrultusunda yıkımın faturasını ödüyor.

