Suud Yönetimi, Müslüman Uygurları Cellatları Çin’e İade Etmeye Hazırlanıyor
13 Nisan 2022

Suud Yönetimi, Müslüman Uygurları Cellatları Çin’e İade Etmeye Hazırlanıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Suud yönetimi, gözaltına aldığı Müslüman Uygurları cellatları komünist Çin’e iade etmeye hazırlanıyor. Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'da 31 Mart'ta gözaltına alınan Uygur anne ve kızı Çin'e iade edilmesi halinde keyfi gözaltı, işkence ve zulme maruz bırakılabilecekleri uyarısında bulundu.

Örgütten yapılan açıklamada Suud polisinin Abula ve kızına halihazırda gözaltında tutulan iki Uygur erkekle beraber Çin’e sınır dışı edilebileceklerini söylediği belirtildi. Örgüt, Suudi Arabistan yetkililerine uluslararası hukuka riayet ederek sınır dışı prosedürünü derhal durdurmaları çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan ve Türkiye’de uzun süreli oturma izni olan 54 yaşındaki Abula'nın, 20 Mart'a kadar eski eşi Nuermaimaiti Ruze ile düzenli olarak iletişim kurabildiği fakat o tarihten sonra görüşemediği bildirildi.

Euronews’te yar alan haberde, son telefon konuşmasında Ruze, Waili’nin Suudi Arabistan yetkililerine “Çin’e geri gönderilmektense ölmeyi tercih ederiz” dediğini aktardı.

46 yaşındaki Ruze Çin’den Suudi Arabistan’a ilk kez Haziran 2013’te Umre için gitti, daha sonra Mekke’ye yerleşti ve sponsorluk sistemiyle aldığı oturma izniyle bir restoranda çalışmaya başladı.

Bir İslam alimi olan Müslüman Uygur Aimidoula Waili ise, Ağustos 2013’te Doğu Türkistan’daki fabrikasında işçilerin ayaklanma başlattığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Waili, Uluslararası Af Örgütü’ne, cezaevinde elektroşoka maruz bırakıldığını ve her gün üç saate kadar terlikleri ve iç çamaşırlarıyla buz üstünde durmaya zorlandığını anlatmıştı.

2016’da cezasını tamamladıktan sonra tahliye edildi ve ardından Türkiye’ye gitti. Türkiye’de aldığı oturma belgeleriyle ülkede süresiz kalma hakkı kazandı.

Şubat 2020’de arkadaşı Nuermaimaiti Ruze ile beraber Umre için Türkiye’den turist vizesiyle Suudi Arabistan’a gitti. Burada Ruze ile birlikte gözaltına alındılar.

Çin hükümeti 2017’den bu yana “terör” ve “dini aşırılıkla” mücadele bahanelerini ileri sürerek Doğu Türkistan’da yaşayan Müslümanlara karşı geniş çaplı ve sistematik zulümler uyguluyor. Bir milyondan fazla kişinin 2017’den beri Doğu Türkistan'da gözaltı kamplarında keyfi şekilde alıkonulduğu tahmin ediliyor.

Çin Zulmü

Komünist Çin yönetimi açık hava cezaevine dönüştürdüğü Doğu Türkistan’da Müslümanlara ibadet etmeyi yasaklıyor. Müslüman ailelerinin kızlarını Çinli erkeklere evlendiriyor. Organlarını çaldığı Müslümanları ailelerine teslim etmemek için cesetlerini yakarak yok ediyor.

Müslümanların evlerine yatılı Çinli memurlar gönderiyor. Toplama kamplarında işkenceye tabi tuttuğu Müslüman ailelerin çocuklarını yetimhanelerde Çinli gibi yetiştirip asimile etmek için eğitim veriyor. Ayrıca kanaat önderlerini, ozanları, alimleri, hafızları ve ileri gelenleri işkenceyle hücrelerde katlediyor.

İslam beldelerinin yöneticileri bu zulmü sürdüren Çin yönetimine ticari ve siyasi çıkarlar için susup alenen destek veriyor ya da bu zulmün olmadığını söyleyip kendi halklarını aldatmaya devam ediyor.