Suud, Filistin’i, “İsrail” ile “Normalleşme” İhanetine Kılıf Olarak Kullanıyor
21 Eylül 2023

Suud, Filistin’i, “İsrail” ile “Normalleşme” İhanetine Kılıf Olarak Kullanıyor

Köklü Değişim Medya

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD’de Fox News'e verdiği röportajda, işgalci “İsrail” ile normalleşme ihanetini, “Filistinlilerin acılarını hafifletmek için görüşüyoruz” bahanesiyle örtmeye çalıştı.

Veliaht Prens, siyasi alanda "Amerikalılarla iyi sonuçlara ulaşmak ve Filistinlilerin acılarını hafifletmek için görüşüyoruz" diyerek, Filistin meselesinin önemini vurguladı ve bunu “İsrail” ile herhangi bir normalleşmenin temeli olarak kabul etti. “İsrail” ile ilişki konusundaki müzakerelerin askıya alındığına dair iddiaları yalanlayan Prens, bunun ‘doğru olmadığını’ duyurdu ve “Her gün ilerleme kaydediyoruz ve nereye varacağını göreceğiz" dedi.

Biden yönetiminin Suudi Arabistan ve “İsrail” arasında bir anlaşma imzalaması durumunda, bunun Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonraki en büyük anlaşma olacağını düşündüğünü söyleyen Muhammed bin Selman, "ABD ile yapılacak anlaşmalar, iki ülke, bölge ve dünya güvenliği için faydalı olacaktır" dedi.

2030 Vizonu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın şu anda tüm sektörlerde en hızlı büyüyen ülke olduğunu belirtti. Veliaht Prens, "Hedefimiz Suudi Arabistan'ı her zaman daha iyiye taşımak ve zorlukları fırsata dönüştürmektir.” dedi. Ayrıca, "2030 Vizyonu iddialı bir vizyondur ve hedeflerine daha hızlı ulaştık. Daha büyük bir iddiayla yeni hedefler belirledik" ifadelerini kullandı. Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın G20 içinde iki yıl üst üste en hızlı GSYİH büyümesini gerçekleştirdiğini de vurguladı.

Suudi Veliaht Prensi, Riyad’ın G7’ye katılmaya çalıştığını ancak bazı ülkelerin şartlar dikte etmek istediğini söyledi. Veliaht Prens, “Zamanımı Suudi Arabistan ve halkının çıkarlarına hizmet eden şeyleri takip etmeye odaklıyorum. Suudi halkı değişime inanıyor ve bunun için çalışanlar da onlar, ben de onlardan biriyim" iddiasında bulundu.

Suudi Arabistan’a Batılı kültürü getirmek için başlattığı 2030 Vizyonu kapsamında Veliaht Prens, İslam’a aykırı olan programlar düzenliyor ve uygulamalarda da bu şekilde bir değişime gidiyor. Eleştiride bulunanlar ve özellikle alimler, cezaevlerinde tutuluyor, işkence ediliyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, turizme yapılan yatırımın, turizmin GSYİH'ye katkı payını yüzde 3'ten yüzde 7'ye çıkardığı bilgisini de paylaştı. Veliaht Prens, Suudi Arabistan turizminin 2022 yılında 40 milyon ziyaretçi çektiğini ve 2030 yılına kadar 100 ila 150 milyon ziyaretçi çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

İran İle İlişkiler

İran ile ilişkiler hakkında Veliaht Prens Muhammed bin Selman, iyi bir şekilde ilerlediğini ve bölgenin güvenliği ve istikrarı için faydalı olmasını umduklarını söyledi. Ayrıca "Herhangi bir nükleer silahlanma yarışı, yalnızca bölge güvenliğini değil, aynı zamanda dünya güvenliğini de tehdit eder. Bölgedeki güçler dengesi, İran'ın nükleer silaha sahip olması durumunda bizim de nükleer silaha sahip olmamızı gerektiriyor" dedi. İranlılarla arasında arabuluculuk yapmayı seçenin Çin olduğuna da dikkat çekti.

Petrol Üretimindeki Kesinti

Suudi Veliaht Prensi, 2019'dan bu yana büyük bir ABD haber ağına verdiği ilk röportajda, petrol üretimini azaltma kararlarının piyasayı istikrara kavuşturmayı amaçladığını ve Rusya'ya savaşında yardımcı olma amacı olmadığını söyledi. Suudi Veliaht Prensi, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa ilişkin "Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerimiz iyi, diyalog yolunu tercih ediyoruz ve bir tarafı diğerinin pahasına desteklemeyiz" ifadelerini kullandı.

ABD İle İlişkiler

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ABD ile ilişkiler hakkında ise “Washington ile önemli güvenlik bağlarımız var... Başkan (Joe) Biden ile özel bir ilişkimiz var. O çok odaklanmış ve iyi hazırlanıyor. Suudi Arabistan Ortadoğu'da güvenli bir ortamda, ABD ve yabancı şirketlerin yatırım yapmasını istiyor. ABD silahlarının en büyük beş müşterisinden biriyiz. ABD dışındaki ülkelerden silah satın alma hamlemiz onların çıkarına değil” ifadeleriyle de Biden yönetimine tehditkâr bir mesaj yollamış oldu.

ABD kurumlarının dünyaya yön veren karar ve siyasetinin ekseninde hareket eden Suud rejimi, Biden yönetiminden ziyade enerji ve fosil yakıt üreticisi şirketlerin arkasında duran Cumhuriyetçileri destekliyor. Bu sebeple petrol üretiminde kısıntıya giderek Biden yönetimini seçimlerde zor duruma düşürmeye çalışıyor.