Suriyeli Gençten Irkçı Zihniyete Ders: “Ben Bir İnsanım!”
21 Temmuz 2022

Suriyeli Gençten Irkçı Zihniyete Ders: “Ben Bir İnsanım!”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Özellikle Müslüman muhacirlere karşı kemalist ırkçı medya ve siyasilerin oluşturduğu kamuoyu masum insanların hedef alınmasına neden oluyor. Bir sokak röportajında ırkçı zihniyet tarafından hedef alınan ve sözlü saldırıya uğrayan Suriyeli genç kendinden büyük onlarca kişiye insanlık ders verdi.

Sosyal medyada hızla yayılan videoda 17 yaşındaki genç, bir Suriyeli olarak Türkiye'de nasıl yaşadığını anlattı. "Ben dilenci değilim hem çalışıyorum hem okuyorum" diyen gence bazı vatandaşların ise "ülkene dön" diyerek tepki gösterdiği ve ırkçı söylemlerle saldırdığı görüldü. Bu söylemler kemalist ırkçı zihniyetin kullandığı sözlerle benzerlik taşıyor.

İstanbul Üsküdar'da yapılan sokak röportajında Suriyeli genç ve söyledikleri Türkiye gündeminin ilk sırasına yükselirken, sosyal medyada kullanıcıları gence sahip çıktı. Vatandaşlara "Ekonomiden memnun musunuz ve yarın bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorularının yöneltildiği sokak röportajında konu bir anda Suriyeli muhacirlere geldi. Türkiye ekonomisinin Suriyeli muhacirler tarafından krize sürüklendiği yalanını özellikle muhalefet seçim propagandalarında kullanıyor.

"Kimim ben? Ben bir insanım!"

Onlarca kişiyle tek başına mücadele etti.

17 yaşındaki #Suriyeli genç #Üsküdar meydanında önyargıları kırmak için büyük bir gayret gösterdi pic.twitter.com/IAzfDZfCOs

— 10’lar (@10larMedya)

Suriyeli Genç Hayatından Örnek Verdi

Sığınmacılar konusu konuşulurken, araya giren 17 yaşındaki Suriyeli gencin söyledikleri sonrası tartışma daha da alevlendi. Bir Suriyeli olarak neler yaşadığını ve Türkiye'de hangi şartlarda yaşadığını anlatan genç, vatandaşların tepkisiyle karşılaşsa da kendisini ifade etmeye devam etti.

"Ben dilenci değilim hem çalışıyorum hem okuyorum" diyen genç, kadınları taciz edenlerle ilgili ise "kim yapıyorsa sınır dışı edin" diyerek hukukta yer alan suçun şahsiliği ilkesini koca koca adamalara hatırlattı.

"Ben Bir İnsanım"

"Neye göre konuşuyorsun? Ülkene git" diyen yaşlı bir adama yanıt veren Suriyeli genç "Ben bir insanım ve bir insan olarak burada konuşuyorum. Bizim başkanımız bizi vuruyor, askere giden gençlerimiz kendi insanlarını vuruyor. Kendi kendimizi vuruyoruz. O yüzden buradayım" dedi. “Ben bir insanım” ifadesi vicdan sahibi insanları harekete geçirdi ve sosyal medyada #BenBirİnsanım etiketi Twitter Türkiye gündeminde iki gündür ilk sırada yer alıyor.

"Ben Dilencilik Yapmıyorum"

"Babam Suriyeli diye işten çıkarıldı. Ben hem okuyup hem çalışıyorum. Dershanenin taksidini ödüyorum. Ben kimseden bir şey dilenmiyorum, dilencilik yapmıyorum. Herkese saygı duyuyorum ben. Okuldan ayrılmak zorunda kaldım Suriyeli olduğum için. 9. sınıftaki ortalamamla ben sınıfın birincisiydim.

Kim insanları taciz ediyorsa onları kovun. Ben taciz edersem beni de kovun. Ben bunu yaparsam hak ettim demektir.

Ben bir insanım ve bir insan olarak burada konuşuyorum. Bizim başkanımız bizi vuruyor, askere giden (rejim askerleri) gençlerimiz kendi insanlarını vuruyor. Kendi kendimizi vuruyoruz. O yüzden buradayım"

Röportaj sırasında başka bir vatandaşın ise 15 Temmuz gecesi yaşanan ve saatler içinde darbercilerin derdest edildiği hain saldırıları örnek vererek biz kaçmadık demesi Suriye’de yaşananlardan ne kadar kopuk olduğunu ortaya koydu.

Suriye’de yaklaşık 11 yıldır süren vahşi katliamlarda bir milyona yakın Müslüman katledildi. Rusya ve İran ile birlikte Esed rejimi kendi halkını kimyasal bomba da dahil olmak üzere her türlü yasak silahları da kullanarak katlediyor. Müslümanlar ise bu orantısız güç karşısında canını kurtarmak için çevre ülkelere sığınıyor. Savaşanlar ise terörist ilan ediliyor. Arkasında halkı ve ordusu olmayan Esed rejimi “Astana Üçlüsü”nün sahada operasyonlar ve masada aldığı kararlarla ayakta tutuluyor. Koca bir ülke mülteci konumuna düşmüş iken hala Esed rejimine meşruiyet kazandırmak için siyasi çalışmalar yürütülüyor. Kısa süre önce bir rejim subayın bilgisayarında çıkan görüntülerde esir alınan Müslümanların bir çukura atıldığı ve kurşın sıkılarak öldürüldüğü ortaya çıkmasına ve Suriye’deki asıl sorunun Esed rejimi olduğu bilinmesine rağmen ABD’nin himayesindeki Cenevre görüşmelerinde muhatap alınıyor.