Soylu, ABD’nin Taziyesini Kabul Etmedi, Erdoğan, Biden’la El Sıkıştı
15 Kasım 2022

Soylu, ABD’nin Taziyesini Kabul Etmedi, Erdoğan, Biden’la El Sıkıştı

Köklü Değişim Medya

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörü desteklediği için ABD’nin İstiklal Caddesi’ndeki saldırı sonrası yayımladığı taziye mesajını kabul etmediğini açıklarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi için gittiği Endonezya’da ABD Başkanı Biden’la el sıkışıp, taziyelerini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bali'deki G20 Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

Görüşmede, ticaret ve güvenlik konuları başta olmak üzere iki ülke ilişkileri ele alındı.

ABD Başkanı Biden, İstanbul'da İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti.

Bölgesel gelişmelerin de değerlendirildiği görüşmede, ABD Başkanı Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten ABD Başkanı Biden, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin önemli bir aktör olduğunu da ifade etti.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı.

Erdoğan’ın zirve kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüşmesi planlanıyordu ancak, Biden görüşmesi taslak programda yer almamıştı.

Erdoğan G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Endonezya'nın Bali kentine hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenlemiş, bir gazetecinin 'FETÖ'yü Biden saklıyor.' demiştiniz. Bu kapsamda ABD Başkanı Biden'la bir görüşmeniz olacak mı?" sorusuna; "Bu defa Sayın Biden'la bir görüşme durumumuz tekrar olursa bunu da yine kendisiyle tekrar konuşacağız." yanıtını vermişti. Ancak bu konu hakkında bir açıklama yapılmadı.

Soylu, “ABD Büyükelçiliği'nin Taziyesini Kabul Etmiyoruz” Demişti

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 6 masum sivilin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından taziye mesajı yayımlayan ABD’ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tepki göstermişti.

Soylu, "Bugün Amerika tarafından yapılan taziye mesajını da katilin olay yerine ilk gelenlerden birisi olduğu gibi değerlendirmenin esas olduğunu ben düşünüyorum ve bu mesajın da karşılığı çok net bir şekilde ortaya çıkacaktır. ABD Büyükelçiliği'nin taziyesini kabul etmiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Bu açıklamanın ardından Erdoğan’ın Endonezya’da ABD Başkanı Biden’la el sıkışması çelişki oluşturdu. Bu çelişki, seçimler yaklaşırken ABD karşıtlığının iç kamuoyuna yönelik bir açıklama olduğu ve prim yapmasından kaynaklandığı düşünülüyor. AK Parti sık sık Washington karşıtı söylemlerde bulunsa da iki devlet arasındaki ilişkiler bunun tam tersi olduğunu ortaya koyuyor. Tepkiler sözde kalırken ilişkiler tüm hızıyla devam ediyor.

ABD, alenen binlerce tır silahla PKK’nın Suriye kolu olarak da bilinen Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PYD’yi desteklediği biliniyor. Buna rağmen Ankara, ABD’yi stratejik ortak, dost ve müttefik olarak niteliyor ve dünya çapındaki operasyonlarda koordineli hareket ediyor. ABD’nin uyguladığı yaptırımlara rağmen AK Parti, ABD siyasi ekseninde hareket etmeye devam ediyor. Son olarak Türkiye’nin F-35 programı için yatırdığı yaklaşık 1,5 milyar doları gasp eden Washington yönetimi, bu para karşılığında F-16 vermek için bile pazarlık yaparak ve şartlar ileri sürerek uluslararası arenada Türkiye’nin siyasi konumunu belirliyor. Ayrıca Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin aktif hale getirmesini de yaptırımları ileri sürerek engelleyebiliyor.

Yıllardır terörle mücadele eden Türkiye, “dost ve müttefiklerinin” desteğiyle ayakta duran terör örgütlerinin kökünün kazınması için bu devletlere karşı sert bir tutum belirleyebilmiş değil.