Sinvar, Tekliflere Rağmen Gazze’den Ayrılmadı
22 Ekim 2024

Sinvar, Tekliflere Rağmen Gazze’den Ayrılmadı

Köklü Değişim Medya

‘İsrail’ ile Hamas arasında ateşkes görüşmelerinde Arap arabulucuların, Refah’ta şehit edilen Hamas lideri Yahya Sinvar’a Gazze’den çıkmasına izin verilmesi karşılığında ateşkes müzakerelerini Sisi rejiminin üstlenmesi önerisini ilettiğini, ancak Sinvar’ın bu öneriyi reddettiği bildirildi.

Wall Street Journal gazetesinin pazartesi günkü haberine göre, geçen hafta ‘İsrail’ askerleri tarafından şehit edilen Hamas lideri Yahya Sinvar'a, Mısır'ın, Hamas adına rehine anlaşması için müzakere etmesine izin vermesi karşılığında Gazze Şeridi'nden ayrılma fırsatı teklif edildi.

Sinvar’ın Kahire’ye güvenmediği ve Aksa Tufanı Harekatı’nı bölgedeki güçlerden (İran ve Hizbullah da dahil) habersiz gerçekleştirdiği ve bu şekilde başarıya ulaştığı, ‘İsrail’ ile “normalleşme” anlaşmaları imzalayan ve adımlar atanların da planlarını bozduğu siyasi uzmanlar tarafından dile getirilmişti.

Sinvar'ın, 7 Ekim 2023'te düzenlediği ve işgalci ‘İsrail’i hezimete uğrattığı Aksa Tufanı ile başlayan savaşın hemen ardından Arap arabuluculara, ** "Ben kuşatma altında değilim, Filistin topraklarındayım"** dediği aktarıldı.

Habere göre, savaşın devam etmesiyle Sinvar'ın öldürülme ihtimalinin yüksek olduğu ve arabulucuların, ölümünden sonra geçişi yönetmek için bir liderlik konseyi seçmesini önerdiği de belirtildi.

‘İsrailli’, ABD'li, Hamaslı ve Arap yetkililerle yapılan görüşmelere dayanan rapora göre, Sinvar Katar'daki Hamas müzakerecilerine ateşkes anlaşmasını kabul etmemelerini defalarca söyledi ve bir mesajında Gazze'deki yüksek sivil ölümlerinin ‘İsrail'e uluslararası baskı oluşturacağını söyledi. Sinvar'ın Gazze'deki çatışmaların ‘İsrail'e karşı bölgesel bir savaşı tetikleyeceği ve Müslümanların destek vereceği umuduyla direndiği de söylendi.

Sinvar, ölümünün ardından sürece yönelik mesajında, öldürülmesi halinde ‘İsrail'in taviz vereceğini ancak Hamas'ın pes etmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Yahya Sinvar, geçen hafta Çarşamba günü Gazze'nin güneyindeki Rafah'ta işgalci ‘İsrail’ ordusuyla göğüs göğüse çapışmış ve şehit düşmüştü.

Öte yandan bölgeye 11. kez ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın Salı günü ‘İsrail'i ve ertesi gün de Mısır'da görüşmelerde bulunması bekleniyor. Al-Arabiya, Kahire'deki görüşmelerin Gazze'nin yönetimini ve yerleşim yeri ile Mısır arasındaki stratejik sınırı denetleyecek uluslararası bir güç kurulmasına odaklanacağını bildirdi. ‘İsrail’, Gazze'ye silah kaçakçılığını önlemesi gerektiğini söyleyerek Selahaddin koridoru üzerinde bir miktar kontrol sağlama konusunda ısrar ediyor.

Pazar günü, ‘İsrail’ gizli servis elemanlarının rehine anlaşması müzakerelerinin yeniden canlandırılması girişimini görüşmek üzere Kahire'yi ziyaret etti.

‘İsrail'in son günlerde Sinvar’ın tahmin ettiği tavizleri vermeye başladığı, ABD'ye daha önce tartışmaya açılmayan bazı konularda taviz vermeye hazır olduğunu gösterdiği de haberde aktarılıyor fakat tavizlerin ne anlama geldiğine ilişkin ayrıntı verilmedi.