Şi ve Putin’den Dayanışma Mesajı
16 Eylül 2022

Şi ve Putin’den Dayanışma Mesajı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Şanghay İş birliği Örgütü Zirvesi'nde bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin, ABD’nin liderliğindeki Batı bloku ve uydularına karşı dayanışma mesajı verdi.

Özbekistan'ın Taşkent şehrinde düzenlenen zirvede yüz yüze görüşen Şi ve Putin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından bu yana ilk kez bir araya gelmiş oldu.

İki lider, Rusya'nın Ukrayna işgalini başlatmadan hemen önce, Pekin'de düzenlenen Kış Olimpiyatları’nda bir araya gelmiş ve "limitsiz dostluğa" vurgu yapmıştılar.

Şi ve Putin, basına kapalı yapılan görüşmenin öncesinde, açıklamalarda bulundu. Rus lider, Tayvan sorununa ilişkin, “ABD ve uydularının Tayvan Boğazı’ndaki kışkırtmalarını kınıyoruz” ifadelerini kullanırken Şi, temel çıkarları ilgilendiren konularda iki ülke arasında dayanışma çağrısında bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi, “Çin, iki ülkenin temel çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirine güçlü destek sağlaması için birlikte çalışmaya hazır" mesajı verdi.

Şi ayrıca ticaret, tarım, ulaştırma ile iletişim alanlarında pragmatik iş birliğinin derinleştirmesini istediklerini belirtti.

Şanghay İş birliği Örgütü, Asya'da Etkileşim ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, BRICS ve diğer çok taraflı mekanizmalarda dayanışmanın teşvik edilmesi ve karşılıklı güvenin sağlanması için eşgüdümün arttırılması gereğine işaret eden Şi, Çin ve Rusya'nın bölgenin güvenliğini, gelişmekte olan ülkelerin ve yükselen piyasa ekonomilerin ortak çıkarlarını savunması gerektiğine işaret etti.

Şi, "Tarihi değişimlerin yaşandığı bir dünyada Çin, büyük güçlerin sorumluluğuyla kaosa karşı istikrarı sağlamak ve pozitif enerji katmak için Rusya ile birlikte çalışmaya hazırdır” taahhüdünde bulundu.