Serbest Bırakılan Yedi Filistinli Müslüman Hastaneye Kaldırıldı
08 Şubat 2025

Serbest Bırakılan Yedi Filistinli Müslüman Hastaneye Kaldırıldı

Köklü Değişim Medya

Hamas ile ‘İsrail’ arasında varılan anlaşma kapsamında bugün serbest bırakılan 183 Filistinli Müslümandan yedisinin durumunun ağır olması nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Önce dört olarak açıklanan sayı daha sonra sağlık kontrollerinin ardından yediye yükseldi.

İşgalci ‘İsrail’ Hamas tarafından serbest bırakılan üç ‘İsraillinin’ zayıflığından şikayet ederken, serbest kalan tüm Müslüman esirlerin durumu ve yaşadıkları içler acısı esaret günleri anlatıldı.

Ramallah'taki Al-Am'ari mülteci kampından olan ve üç kez müebbet hapis cezasına çarptırılan esir Muhammed Brash, 23 yıllık esaretten sonra nihayet serbest kaldı. Siyonist hapishanelerinde tutulduğu süre boyunca kasıtlı tıbbi ihmal nedeniyle görme yeteneğini kaybetti.

Hamas’a mensup El Bireh'in eski belediye başkanı Şeyh Cemal El Tavil (61), serbest bırakılmasından önceki son dakikalara kadar işgalci gardiyanlar tarafından acımasızca dövüldükten sonra, kötüleşen sağlık durumu nedeniyle serbest bırakılan mahkumlar otobüsünden alınarak doğrudan hastaneye nakledildi.

Tüm mahkumlar gibi o da zorlu gözaltı koşullarına, sistematik işkenceye, açlığa ve dayak dahil acımasız uygulamalara katlandı. 16 yaşından beri tutuklu olan ve toplamda 18 yılı aşkın bir süre hapishanede geçirdikten sonra bugüne kadar idari tutuklamalarla karşı karşıya kaldı.

2021'de idari gözaltı da dahil olmak üzere birçok kez gözaltına alınan kızı Büşra Al-Tavil'in serbest bırakılması talebiyle açlık grevine başladı. Kızı Büşra, anlaşmanın ilk aşaması kapsamında bu yıl serbest bırakıldı.

3,5 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılan esir Yusuf El-Tamimi, iki dizinden yaralı ve vücudunun her yerine dayak izleriyle serbest bırakıldı ve şunları söyledi:

"Bu, dün nakledilmemiz sırasında ve cezaevi içinde tutuklular evlerine gönderildiği için uygulanan bir dayak... Bizi kasten dövdüler ama kırılacak şekilde değil. Tüm tutuklular darp edildi, tutuklular bundan daha kötülerine maruz kaldılar. Ellerimizi, bacaklarımızı bağladılar, bizi yere attılar ve dövdüler."

Serbest bırakılan esirlerden Alaa İbrahim Ali El Hams, Gazze'nin güneyindeki Refah'taki Yibna Kampından. 24 Ocak 2009'da tutuklandı ve işgale karşı direnişten 29 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklanmadan önce disk kayması, astım, irritabl bağırsak sendromu ve omurgasının alt kısmına yakın ‘İsrail’ hava saldırısında aldığı şarapnel yaralarından kaynaklı yaralanmaları var. Ayrıca boğazda lenf bezi tümörü, tüberküloz, ciddi akciğer enfeksiyonları, iç kanamaya neden olan mide ülseri, kronik istemsiz idrara çıkma, bacak spazmları, bağırsak ve yüz kontrolünün kaybı, bayılmaya yol açan nefes alma güçlükleri ve görme sorunları da teşhis edildi.

Diğer esirlerde de sağlık ağır olmayan sağlık sorunları tespit edildi.