Şangay İş Birliği Zirvesi’ne Ev Sahipliği Yapan Özbekistan’dan Rusya’ya "Mir" Darbesi
26 Eylül 2022

Şangay İş Birliği Zirvesi’ne Ev Sahipliği Yapan Özbekistan’dan Rusya’ya "Mir" Darbesi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Şangay İş Birliği Örgütü’nün zirvesine ev sahipliği yapan Özbekistan, ‘Mir’ kredi kartı hizmetini askıya aldı. Kısa süre önce Türkiye’de de bazı bankalar bu hizmeti askıya almıştı.

ABD’nin siyasi yörüngesinde bulunan Özbekistan yönetiminin ‘Mir’ kredi kartı kullanımını durdurma kararının ABD Hazine Bakanlığı'nın ABD yönetimi ile İngiltere'nin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlara uyma tehditleri doğrultusunda alınmış olduğu okunuyor. Ayrıca Şangay İş Birliği Teşkilatı Zirvesi esnasında Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınır çatışmalarının alevlenmesi de zirveyi sabote etmek isteyen ABD’nin bir hamlesi olarak okunuyor. Semerkant Zirvesi’nin atmosferini bozmak için iki üye ülke arasındaki askeri çatışmanın patlak vermesinin zirvenin açılış tarihine denk geldiği dikkat çekiyor. Ayrıca Pelosi’nin Ermenistan ziyareti ve Tayvan’da çıkardığı kriz de bu zincirin halkaları arasında yer alıyor.

Özbekistan'ın, ev sahipliği yaptığı Semerkant Zirvesi’nden kısa süre sonra Rus ‘Mir’ kredi kartları hizmetini askıya alma kararını açıkladı. Şanghay İş Birliği Örgütü ülke başkanlarının Semerkant'taki zirvesine ev sahipliği yapan Özbekistan, zirvede Rusya ile yakın ilişkilerinin derinliğini ve önemini vurgulamıştı. İki ülke zirvede, ‘Özbekistan ve Rusya Kapsamlı Stratejik Ortaklık Bildirgesi’nin yanı sıra ‘makine mühendisliği, kimya, petrokimya ve jeoloji alanlarında 4,6 milyar dolar değerinde bir yatırım anlaşması paketine’ imza attılar. Anlaşma sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Semerkant Zirvesi’nde düzenlenen görkemli bir törenle Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e Rus devletinin en yüksek nişanlarından biri olan Aleksandr Nevski Nişanı’nı takmıştı.

MİR Kredi Kartı Sistemi

Mir kredi kartı sistemi, Batı finans sisteminden bağımsız çalışan bir ödeme sistemi. Bu sistem, Rus bankalarıyla işlemlerinde ülkelere SWIFT ödeme sistemi dışında bir ödeme sistemi sunuyor ve vatandaşlarına da dijital işlem yapma olanağı tanıyor.

Visa ve MasterCard’ın Rusya’dan çıkışının ardından bu sistem hayati bir rol oynamaya başlamıştı. Rus RIA Novosti ajansı, Türk bankalarının Rus Mir kredi kartı ile hizmet vermeyi durdurduğuna daha önce açıklamıştı. Kararın ABD ve İngiltere'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında alındığı ileri sürülmüştü.

Erdoğan: “Kararımızı Vereceğiz”

ABD ziyaretinin ardından New York'taki Türkevi'nde gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mir Kart'la ilgili atılacak adımları değerlendirdiklerini belirterek, "Alternatiflere çalışılıyor. İstanbul'da ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Nihai kararımızı vereceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, Rusya'nın Türk bankaları üzerinden yaptırımları deldiği iddialarının gerçek dışı olduğunu belirterek, "Bu iddiaların bir aslı yok. Mir kartı dediğimiz şey, Rus turistlerin Türkiye'ye geldikleri zaman günlük harcamaları için sınırlı olan bir karttır. Rus turistlerin ülkemize gelmesini yasaklayacak halimiz yok. Buraya gelen turist nasıl başka kartları kullanıyorsa diğer kartları da kullanabilir” demişti.