Şam Kasabı İle “Normalleşme” Adımları Atan Ankara’dan Muhaliflere Tehdit!
18 Temmuz 2024

Şam Kasabı İle “Normalleşme” Adımları Atan Ankara’dan Muhaliflere Tehdit!

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Şam Kasabı Beşar Esed ile el sıkışmak için adımlar attığı bugünlerde, Ankara'dan Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere tehdit gibi uyarı geldi.

Ankara'nın, Suriye halkının katili Esed ile “normalleşme” sürecini hedef alan herkes ve her grubun sert şekilde cezalandıracağı bildirildi. Şam rejimine yakınlığı ile bilinen El Vatan gazetesi, “Ankara, Şam'la ilişkilerin yeniden kurulmasına karşı çıkan muhaliflerin ilmeğini sıkıyor” diye manşet atarak gelişmeyi duyurdu.

El Vatan’ın Halep kırsalı ile Rasulayn'da konuştuğu muhalifler, Türk istihbaratının herhangi bir “ayaklanmaya” asla müsamaha göstermeyecekleri konusunda tüm grupları uyardığını doğruladı.

Türk istihbaratının geçen pazar günü Ankara'da “Milli Ordu” liderleri ve sözde “Geçici Hükümet” yetkilileriyle bir toplantı yaptığını kaydeden kaynaklar, bu toplantıda “silahlı ve siyasi muhalefetin, Ankara'nın kendi ülkesini korumak için uygun gördüğü karar ve tercihlerine saygı duyması gerektiği sonucuna vardığını” belirtti. Türk yetkililerin Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgesinde gelecekte herhangi bir düşmanca harekete karşı daha fazla yaptırım uygulayacağını kaydetti.

Türkiye, Çıkarlarına Uygun Gördüğü Kararlarla İlerleyecek

Kaynaklara göre söz konusu toplantıda muhaliflere, “Özellikle Türkiye'nin nüfuz bölgelerinde, Ankara ile Şam ilişkilerinin yeniden tesis edilmesine karşı hiç kimsenin kendi gündemini dayatamayacağı, bu konuda onlara danışılmayacağı ve Türkiye’nin, çıkarlarına uygun gördüğü kararlarla ilerleyeceği” açık şekilde ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Suriye ile normalleşmeye ilişkin yaptığı bir açıklamada, “Bu süreci terör örgütleri zehirlemek için elinden geleni yapacaklardır. Provokasyonlar tertipleyip oyunlar kuracaklardır” diyerek Şam kasabı Esed’le “normalleşmenin” arasına kimsenin girmemesi yönünde ilk uyarıyı yapmıştı.

Garantör Türkiye’den Arabulucu Türkiye’ye

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise “Suriye muhalefeti, Suriye rejimiyle ile nasıl bir diyalog içinde olacak onların kararıdır.” demiş, ancak “Biz yapıcı rol oynayabiliriz.” diyerek muhalefet ile Esed rejimi arasında arabulucu olabileceklerine işaret etmişti. Bilindiği üzere Türkiye Astana görüşmelerinde Suriye’nin muhalefeti rolünü üstlenmişti.

Astana Üçlüsü ve Esed Rejimi

Rusya ve İran ile birlikte “Astana Üçlüsü” içinde yer alan Türkiye, masada alınan kararlar ve sahadaki operasyonlarla Esed rejiminin ayağa kaldırılmasında büyük rol oynamıştı. Bu kapsamda muhalefetin İdlib’e sıkıştırılması ve Kuzey Suriye’deki operasyonlarla oyalanıp Esed rejimi ile çatışmalardan uzaklaştırılması sağlanmıştı. Son dönemeçte ise Esed rejiminin, Suriye’nin meşru yönetimi olarak kabul edilmesi ve ABD’nin himayesindeki Cenevre görüşmelerinin temeli olan 2254 sayılı karar ile yeniden Suriye halkına dayatılması yer alıyor.