Şam Kasabı Esed, Erdoğan’la Görüşmek İçin Sart İleri Sürdü
16 Temmuz 2024

Şam Kasabı Esed, Erdoğan’la Görüşmek İçin Sart İleri Sürdü

Köklü Değişim Medya

Şam kasabı Beşar Esed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşebileceğini ancak görüşmenin gündeminde Suriye'deki TSK güçlerinin (Türk Silahlı Kuvvetleri) çekilmesi olması gerektiğini söyledi.

Şam yönetiminin sosyal medyada paylaştığı bir videoda gazetecilerin sorularını cevaplayan Esed, bu görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin "içeriğine" bağlı olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed'le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok" ifadelerini kullanmış ve defalarca Suriye halkının katili ile görüşmek istediğini söylemişti.

Rusya, Türkiye ve İran’dan müteşekkil “Astana Üçlüsü” tarafından desteklenen Esed rejimi, bu üçlünün sahada gerçekleştirilen operasyonlar ve masada alınan kararlarla ayağa kaldırılmış ve muhalefet kuzeydeki bölgelere ve İdlib’e sıkıştırılmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önceki gün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Beşşar Esed'e davet açıklamasının önemli olduğunu belirterek, "Bu son derece kıymetli bir çağrıdır. Umarım bunun değerini anlarlar." demişti.