Rusya İşgale Başladı: NATO Acziyet İçinde Kınıyor
24 Şubat 2022

Rusya İşgale Başladı: NATO Acziyet İçinde Kınıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rusya Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Donbass'a askeri harekat başlattığını duyurdu. Bölgeden gelen son haberlere göre Rus ordusu Lugansk’ta iki şehri işgal etti. NATO, acziyet içinde kınama mesajları yayımlamayı sürdürüyor. Ukrayna'nın farklı şehirlerinden patlama sesleri duyulduğu ve bir Rus uçağının düştüğü gelen son bilgiler arasında yer alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Donbass'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" açıklamasında bulundu.

Rusya BM Büyükelçisi Nebizia, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaparken, ABD Başkanı Biden, NATO ile iş birliği içinde hareket edeceğini belirtti ve Rusya'yı yeni yaptırımlarla tehdit etti.

Beştepe'de Güvenlik Zirvesi Toplanıyor

Rusya’nın askeri harekat başlatması üzerine Beştepe'de güvenlik zirvesi toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında saat 11.00'deki toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılacak.

Harekata Tepkiler

Rusya'nın askeri harekat başlatmasını cılız yaptırım kararıyla tepki gösteren Batı, bugün de yeni açıklamalarda bulundu.

Almanya ve İngiltere Birleşmiş Milletler nezdinde tepkilerini gösterdi. Rusya'nın BM Temsilcisi ise, "Moskova'nın saldırısı Ukrayna halkına değil, Kiev rejiminedir" ifadeleriyle yanıt verdi. İtalya, Slovakya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Norveç ve Belçika da saldırıları kınadı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Ukraynalılarla Birlikteyiz”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın harekatına tepki göstermek için üyelerin toplanacağını söyledi. Stoltenberg, "Bu kötü zamanlarda Ukraynalılarla birlikteyiz. NATO müttefiklerini korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır" açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Biden: “ABD ve Müttefikleri Birlik ve Kararlılıkla Karşılık Verecektir”

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten ABD Başkanı Joe Biden, "Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak." sözleriyle tehdit etti.

NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden'ın bu gece Ukrayna'nın "cesur ve gururlu halkı" için dua edeceğini aktardı.

İngiltere ve Almanya

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Zelenski ile görüştüm, Ukrayna'daki korkunç olaylar bizi dehşete düşürdü" ifadelerini kullanırken Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Rusya askeri operasyonlarını durdurmalı**" şeklinde konuştu.

Kanada

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'dan Rusya'ya çağrı geldi. Trudeau, "Ukrayna'ya karşı bütün saldırgan ve provokatif hareketleri durdurun ve hem askeri hem üçüncü taraf birliklerini çekin" mesajını paylaştı.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınayarak, Ukrayna'nın yanında yer aldıklarını açıkladı.

Başbakan Rutte, "Hollanda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını şiddetle kınıyor. AB, NATO ve diğer müttefiklerle yakın temas halindeyiz. Düşüncelerimiz Ukrayna halkıyla" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Scholz: “Avrupa İçin Karanlık Bir Gündür”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a askeri operasyon başlatmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Başbakan Scholz Rus saldırılarının hiçbir şekilde haklı gösterilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bu, Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için karanlık bir gündür" dedi.