Rusya, Ukrayna Limanlarını Vurdu: 7 Türk Gemisi Mahsur
02 Haziran 2023

Rusya, Ukrayna Limanlarını Vurdu: 7 Türk Gemisi Mahsur

Köklü Değişim Medya

Rusya’nın Ukrayna limanlarına saldırı düzenlemesi nedeniyle 7 Türk gemisi bölgede mahsur kaldı. Öte yandan Kremlin’e İHA’larla düzenlenen saldırı sonrası ülke ülke gezen Ukrayna Devlet Başkanı Volodemir Zelenski, son olarak Moldova’da ortaya çıktı.

Rusya’nın Ukrayna donanmasına ait son savaş gemisini de yok ettiği saldırı sonrası Mykolaiv, Olviya ve Herson limanlarında mahsur kalan 6 Türk gemisinin tahliyesine yönelik operasyon, Rus ordusunun Ukrayna'ya bombardıman başlatması sonrası iptal edildi.

Uluslararası elektronik takip ve tanımlama sistemi olan 6 Türk gemisinin, konumunu ve hızını anlık olarak gösteren Otomatik Tanımlama Sistemi'nin (AIS) kapatılarak hayalet moduna geçirildiği belirtildi.

Mykolaiv ve Olviya limanlarında 7 Türk ticaret gemisi mahsur kalırken, gemilerden birinin savaşın ilk günlerinde bombardıman neticesinde aldığı hasar nedeniyle hareket kabiliyeti bulunmazken, 6 gemi için ise önceki gün tahliye operasyonu başlatılmasına karar verilmişti.

Mykolaiv ve Olviya limanlarındaki 6 geminin bombardımanın sona ermesinin ardından önümüzdeki hafta tahliyelerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Zelenski, Bu Kez Moldova’da Görüldü

03 Mayıs 2023 gecesi Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in konutu Kremlin’e İHA’larla düzenlenen saldırılar sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülke ülke geziyor.

Bu saldırılar sonrası gizlice Ukrayna’yı terk eden Zelenski bir süredir Avrupa ülkelerini ziyaret ediyordu. Arap Birliği Zirvesi’ne katılıp burada bir konuşma yapan Zelenski, daha sonra Japonya’da devam eden G7 Zirvesi’ne katılmıştı.

Son olarak Zelenski, Avrupa’dan 50'ye yakın lider, Avrupa Siyasi Topluluğu'nun (AST) ikinci toplantısı için Moldova'da olduğu ortaya çıktı.

Köklü Değişim,Zelenski Moldova'da Ortaya Çıktı.webp

Zirve nedeniyle Kişinev'de geniş güvenlik önlemleri de alındı. Hava sahası uçuşa kapatılırken, AWACS olarak bilinen NATO'ya bağlı havadan erken ihbar uçakları, güvenliğe katkı sağlamak üzere müttefik hava sahasında görev yapıyor. Son haftalarda Moskova’ya yönelik İHA’larla düzenlenen saldırılarda artmış durumda. Saldırılar küçük zaiyatlara yol açsa da Kremlin için büyük prestij kaybına neden oluyor. Putin’e karşı savunma açığı üzerinden eleştiriler yükseliyor.

12 Mayıs 2023 tarihli “Kremlin’e İHA Saldırısı” başlıklı siyasi analizde konunun arka planına ışık tutan Hizb-ut Tahrir, saldırının Amerika tarafından planlanmış Rusya’ya bir meydan okuma olduğunun göstergesi olarak, Ukrayna Devlet Başkanının Ukrayna’dan çıkarılması olduğuna dikkat çekmişti:

“Ukrayna Devlet Başkanının saldırı sabahı aniden Finlandiya’nın Helsinki kentini ziyaret ettiği ortaya çıktı. Ardından uçağının Hollanda’nın Amsterdam kentine iniş yaptığı görüldü. Daha sonra Almanya Başbakanı’nın programında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin kabul edilmesi yer aldı. Bütün bunlar, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi Rusya’nın yanıtından korumak yani Medvedev’in talep ettiği gibi tasfiyesini engellemek için yapılmıştır.”

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “(Kremlin’e karşı) bugünkü terör saldırısının ardından Zelenski ve zümresinin fiziki tasfiyesinden başka seçenek kalmadı” ifadesini kullanmıştı.

Saldırının arkasında ABD’nin olduğuna dair bir başka kanıtın ise sızdırılan belgeler olduğu analizde yer almıştı.

ABD liderliğindeki Batı, egemenliklerinde bulunan küresel kapitalist statükonun önünde tehdit olarak gördükleri Çin ve Rusya'yı bertaraf edebilmek için savaşı sürdürmeye kararlı gözüküyor. Ukraynalıları cepheye sürerek devam ettirdikleri savaşın hedefi; Rusya'nın zayıflatılarak büyük devletler liginden düşürülmesi olduğu da daha önceki analizlerde yer almıştı.

Hizb’ut Tahrir’in 12 Mayıs 2023 tarihinde yayımladığı analizin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz…

Kremlin’e İHA Saldırısı

kremlin-e-iha-saldirisi-971.jpg