Rami Kütüphanesi Hizmete Açıldı
14 Ocak 2023

Rami Kütüphanesi Hizmete Açıldı

Köklü Değişim Medya

1,5 yıllık restorasyon çalışması sonrasında Türkiye’nin en büyük kütüphanesine çevrilen Rami Kışlası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

51 bin metrekarelik peyzaj alanı ve 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesine sahip Rami Kütüphanesi, farklı yaş grupları için 2 milyondan fazla kitap yer alacak.

Ulusal ve uluslararası sergilere, konferanslara ve etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan kütüphaneyi gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerde bulundu.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kütüphanenin haftanın her günü, günün 24 saati kitapseverlere hizmet vereceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, ''Rami'yi sadece bir kütüphane değil pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık'' dedi.

İlk kez Osmanlı Sultanlarından III. Mustafa döneminde yaptırılan Rami Kışlası uzun süredir atıl vaziyetteydi.

Rami Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Zorlu, açılış öncesi yaptığı açıklamada yaklaşık 250 yıl önce askeri kışla mantığıyla inşa edilen yapının 1980'lere kadar askeri kışla olarak kullanıldığını dile getirdi.

Yapının restorasyon sürecinin 2000'lerden sonra planlandığını kaydeden Zorlu, restorasyonun 2014'te de başladığını söyledi.

Dünyada en büyük alana sahip üçüncü kütüphane olduğunun altını çizen Zorlu, "Bunun dışında, 4 bin 200 kişilik oturma ve çalışma kapasitesiyle yine dünyada ilk üçte yer alan bir kütüphane. Ayrıca kütüphanemiz Türkiye'de peyzaj alanı olarak 51 bin metrekarelik bir alanda, kapalı peyzaj alanı olarak Türkiye'nin ve dünyanın en büyük kütüphanesi" bilgisini paylaştı.