PKK Eylemi Sonrası Çavuşoğlu, Hâlâ İsveç’in Üyeliğine Sıcak Bakıyor
13 Ocak 2023

PKK Eylemi Sonrası Çavuşoğlu, Hâlâ İsveç’in Üyeliğine Sıcak Bakıyor

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç'in başkenti Stockholm'de terör örgütü PKK taraftarlarının belediye binası önünde yaptığı eylem hakkında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, eylemin şehrin merkezinde, herkesin görebileceği bir yerde yapıldığını hatırlatarak, "Buna tepkisiz kalamazdık, İsveç'in Ankara Büyükelçisini arkadaşlarımız bakanlığa çağırarak gerekli tepkiyi gösterdiler, aynı şekilde Stockholm Büyükelçimiz de Stockholm'de girişimlerde bulunarak Türkiye'nin tepkisini iletti" dedi.

Çavuşoğlu, eylemini hedefinin İsveç'in NATO üyeliğini engellemek olduğunu ifade ederek hâlâ üyeliğe ve müzakerelere sıcak baktıkları yönünde bir açıklama yapmış oldu.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“-Hedefleri sadece Cumhurbaşkanı değil, terör örgütünün esas hedefi Türkiye, ikinci hedefi İsveç'in NATO üyeliğini engellemek. İsveç'in NATO üyeliğini engellemek için de provokasyonlara devam ediyor.

-İsveç'ten beklentilerimizin karşılanması gerekiyor. Terörle mücadele alanında gerekli adımları atmaları gerekiyor.

-Yeni hükümetten olumlu adımlar gördük, açıklamalar da olumlu, eski hükümete göre bu konuda biraz daha kararlılar ama sözde kararlılık göstermek olmaz, eylemde görmemiz lazım. Yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor.

-PKK/YPG, İsveç'in NATO üyeliği yoluna mayınları döşüyor. Bu mayınları temizlemek de bu mayınlara bilerek basmak da İsveç'in tercihidir.”

Ankara, ABD’nin PYD’yi, Avrupa’nın PKK’yı alenen desteklediğini bildiği halde dost, mütteffik ve stratejik ortak olarak nitelemeye ve ortak operasyonlara katılıp, koordineli hareket etmeye devam ediyor.

Bilindiği üzere Ankara, İsveç ve Polonya ile NATO üyeliği için müzakereler sürdürüyor. PKK’yı destekledikleri için terör örgütüne karşı tavır almalarını istiyor. Bu şartların yerine getirilmesi karşılığında veto kartını çekeceğini söylüyor. Öte yandan NATO’nun lideri ABD ve diğer sömürgeci Batılı devletler alenen PKK ve PYD’yi destekliyor. Bu düşmanlığa rağmen Ankara, NATO bünyesinde kalmaya ve bu eksende hareket etmeyi sürdürüyor.

Ankara, İsveç ve Polonya’nın NATO üyeliği için isteklerini sıralasa da bu iki devlet işleri ağırdan aldığı ve NATO’ya alınacaklarından emin tavırları dikkat çekiyor. Türkiye her ne kadar veto kartını çıkarsa da son sözü NATO’nun lideri ABD’nin söyleyeceği düşünülüyor. ABD ise Rusya ve Çin’e karşı ittifakını güçlendirmek için İsveç ve Polonya gibi jeopolitik yönü nedeniyle iki ülkeyi NATO’ya katma kararını çoktan aldığı biliniyor. Türkiye’nin veto kartını geri çekeceği düşünülen biçilmiş bu süreçte koparabileceği tavizler için çabaladığı gözlemleniyor. Ankara, daha önce de Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği için veto kartını çıkarttığı daha sonra da çektiği biliniyor. Çavuşoğlu’nun Stockholm’deki ağır hakaret içeren eylem sonrası yaptığı bu son açıklama da Ankara’nın hala İsveç’in NATO üyeliğine sıcak baktığını ortaya koyuyor. İsveç, yıllardır PKK’nın ülke içinde faaliyetler yürütmesine izin veriyor ve bu kararından da döndüğüne dair ciddi bir karar henüz çıkmış değil.