Terör Örgütünden İsveç’te Skandal Eylem: Büyükelçi Bakanlığa Çağrıldı
13 Ocak 2023

Terör Örgütünden İsveç’te Skandal Eylem: Büyükelçi Bakanlığa Çağrıldı

Köklü Değişim Medya

İsveç'in başkenti Stockholm'de belediye binası önünde toplanan bir grup PKK taraftarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı binanın önündeki direğe ayaklarından asıp, görüntüsünü sosyal medyadan paylaştı.

NATO’ya dahil edilmek için Türkiye’nin vetosu ile karşılaşan İsveç bir süredir Ankara ile müzakereler sürdürüyordu. İsveç’te faaliyet yürüten terör örgütü PKK elebaşlarının teslim edilmesini ve eylemlerinin yasaklanmasını isteyen Ankara’ya karşı gerçekleştirilen son eylem iki ülke arasındaki krizin derinleşmesine neden oldu. Ankara'nın dost ve müttefik olarak nitelediği ABD, PKK'nın PYD kolunu desteklerken, Avrupalı müttefikleri ise PKK'yı maddi ve siyasi olarak destekliyor.

Eylemde idamı sonrası ayaklarından asılan İtalyan diktatör Mussolini gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kuklası ayaklarından asıldı ve sosyal medya paylaşımında "Tarih, diktatörlerin sonunun nasıl geldiğini gösterir. Dolayısıyla Erdoğan, herkesin iyiliği için şimdi şansını kullan ve git ki Taksim Meydanı'nda baş aşağı kalmayasın" mesajı paylaşıldı.

Eyleme İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Halk tarafından seçilmiş bir devlet başkanını, belediye binası önünde asıyormuş gibi tasvir etmek iğrençliktir" ifadelerini kullandı.

İsveç hükümetinin, siyasi konularda açık tartışmaları desteklediğini belirten Bakan Billström, ancak siyasi temsilcilere yönelik nefret söylemlerinden uzak durduğunu da ifade etti.

Türkiye'den sert tepki: Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı

Eylem sonrası Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsveç'in Ankara Büyükelçisi'ne, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan eylemle ilgili Türkiye'nin tepkisi iletildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "İsveç'in başkenti Stockholm'de Cumhurbaşkanımız aleyhine yapılan iğrenç ve menfur eylemi en şiddetli şekilde kınıyoruz. Tepkimizi ve beklentimizi İsveç makamlarına ilettik. Somut adım atmaları hukukun ve yaptığımız anlaşmanın gereğidir" ifadelerini kullandı.

Söz konusu eyleme bir tepki de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, "Cumhurbaşkanımızı ve ülkemizi hedef alan bu çirkin eylemin sorumluları hakkında gerekenin yapılması İsveç makamlarının sorumluluğundadır. Terörle mücadele ettiğimiz gibi teröre imkan sağlayanların da karşısında olacağız" uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin hedef alınmasını lanetlediklerini belirten Çelik, şunları söyledi:

"İsveç makamlarının bu alçakça eyleme izin vermeleri asla kabul edilemez. NATO'ya üye olma talebinde bulunan bir devlette böyle bir hadisenin gerçekleşmesi vahimdir. Terörün eylem ve propagandasını engellemeyen bir ülkenin NATO savunmasına nasıl katkısı olacaktır? Cumhurbaşkanımızı ve ülkemizi hedef alan bu çirkin eylemin sorumluları hakkında gerekenin yapılması İsveç makamlarının sorumluluğundadır. Terörle mücadele ettiğimiz gibi, teröre imkan sağlayanların da karşısında olacağız."

Şentop, İsveçli Mevkidaşının Türkiye’ye Yapacağı Ziyareti İptal Etti

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, PKK taraftarlarının Stockholm'de yaptıkları eylem nedeniyle İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen'in 17 Ocak'ta Türkiye'ye yapmayı planladığı resmi ziyareti iptal ettiğini açıkladı.

Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, "İsveç'in başkenti Stockholm'de terör örgütü PKK/YPG'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türkiye'yi hedef alan terör eylemi" üzerine, İsveç Meclis Başkanı Norlen'in 17 Ocak'ta Türkiye'ye yapmayı planladığı resmi ziyaret, Meclis Başkanı Şentop tarafından iptal edildi.

Geçen yıl NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç hükümeti, ittifak içerisinde Türkiye ve Macaristan'ın onayını henüz alabilmiş değil.

Geçen yıl kasım ayında yine İsveç'te PKK'ya yakınlığıyla bilinen Rojava Komitesi (Rojava Kommitteerna) isimli oluşumun üyeleri, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan görüntüler yansıtmıştı.