Pfizer’dan Aşı İtirafı: “Bulaşmayı Engelleyip Engellemediğini Bilmiyorduk”
12 Ekim 2022

Pfizer’dan Aşı İtirafı: “Bulaşmayı Engelleyip Engellemediğini Bilmiyorduk”

Köklü Değişim Medya

ABD ilaç firması Pfizer'ın kıdemli yöneticisi, Kovid-19 için üretilen aşısının kullanıma sunulmadan önce bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmediklerini itiraf etti.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP), Avrupa’da faaliyet gösteren birçok ilaç şirketinin üst düzey yetkililerinin katılımıyla oturumlar gerçekleştirildi. Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından ilaç şirketlerine sorular yöneltildi.

Kıdemli Pfizer yöneticisi Janine Small, Pfizer olarak, Kovid-19 aşılarını kullanıma sunduklarında aşının virüsün bulaşmasını önleyip önlemediğini bilmediğini itiraf eden bir açıklamada bulundu.

Hollandalı Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos, buradan Small’a “Pfizer Kovid-19 aşısı, piyasaya girmeden önce virüsün bulaşmasını durdurup durdurmadığı test edildi mi? Değilse, lütfen açıkça söyleyin. Cevabınız evet ise, verileri bu komite ile paylaşmak ister misiniz? Ve gerçekten dürüst bir cevap istiyorum, evet ya da hayır ve bunu dört gözle bekliyorum” sorusunu yöneltti.

Pfizer CEO'su Albert Bourla'nın yerine oturma katılan Small, kritik soruya herkesi şoke eden bir itirafta bulunarak cevap verdi. Pfizer yetkilisi, testlerin yapılmadığını itiraf edip şöyle devam etti: "Aşılar piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı engelleyip engellemediğini biliyor muyduk? Hayır. Bilim hızında hareket edip piyasanın nasıl işlediğini öğrenmemiz gerekiyordu."

Roos, oturumdan bir bölümü Twitter üzerinden paylaşarak, açıklamaları ‘skandal’ olarak nitelendirerek, “Dünya çapında milyonlarca insan, başkaları için yaparsın şehir efsanesi nedeniyle aşı olmak zorunda olduğunu hissetti” eleştirisinde bulundu.

Bilindiği üzere Pfizer aşıyı piyasaya sürerken bulaşmayı önlendiğini söyleyerek pazarlamış, bazı “bilim adamları” da herkesin toplumu düşünerek aşı olmasının mecburi olduğu yorumunu yağmıştı.

Pfizer, bu pazarlama tekniğiyle aşı ticaretinden milyarlarca dolar kâr elde etmişti. Pfizer, Kovid-19 salgını döneminde, Biontech şirketiyle birlikte virüse karşı mRNA aşısı geliştirerek aşılar sayesinde 2021'den bu yana 45 milyar dolardan fazla ciro elde etti. Bu cironun en az 10 milyar doları ise kayıtlara kâr olarak geçti.