Fransa’daki Seçimlerden Sol İttifak Galip Çıktı
08 Temmuz 2024

Fransa’daki Seçimlerden Sol İttifak Galip Çıktı

Köklü Değişim Medya

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aldığı kararla erken seçime giden Fransa’da beklenen aşırı sağı galibiyeti gerçekleşmedi ve sol ittifak sandıktan galip çıktı.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına göre, 7 Temmuz'da ikinci turu yapılan erken genel seçimde Mecliste en fazla sandalyenin sahibi solcu 4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı oldu. Kamuoyu yoklamaları, aşırı sağcı Ulusal Birlik'in (RN) en çok oyu alacağını öngörüyordu.

Seçim propaganda döneminde asgari ücreti 1600 avroya çıkarma, gıda, enerji ve akaryakıt fiyatlarını da dondurmayı ve Filistin'i resmi olarak tanıma ayrıca uluslararası hukuka uymadığı sürece ‘İsrail'e karşı yaptırım uygulama sözü veren Sol İttifak, sandıktan birinci parti olarak çıktı.

Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ve Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakının 2. tur kapsamında aşırı sağa karşı gittiği iş birliği olumlu sonuçlandı.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına göre, 7 Temmuz'da ikinci turu yapılan erken genel seçimde Mecliste en fazla sandalyenin sahibi solcu 4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı oldu.

Seçim sonuçlarına göre, Yeni Halk Cephesi 178 milletvekili çıkardı. Macron'un ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN) ise 125 milletvekili ile Meclise girdi.

Seçimlere katılım oranı ise yüzde 66,6 olarak kayıtlara geçerken, bu sonuçlarla hiçbir ittifak ya da parti mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Macron İçin Hezimet

Böylece milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının Meclisteki sandalye sayısı 150’ye düşerek büyük bir hezimet yaşadı. Aşırı sağcı RN ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125'e yükseldi. Solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 178'e çıkardı. Böylece Macron topal ördek konumuna düştü.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, erken genel seçimlerin ikinci turunda sandık çıkış anketlerinin açıklamasının ardından basın toplantısı düzenledi. Attal, yarın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifasını sunacağını açıklayarak, "Cumhuriyetçi geleneğe sadık kalarak, yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım" dedi.

Başbakan Attal, yeni bir hükümet kurulana kadar gerektirdiği sürece görevine devam edeceğini belirterek, istifa kararını partisinin Ulusal Meclis'te mutlak veya nispi çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle aldığını açıkladı.

Seçimlere katılım oranı yüzde 66,6 olarak kayıtlara geçti. Bu oranlar 2022'de düzenlenen seçimlere kıyasla 20 puan arttı ve "1981’den bu yana aynı saatte ve 2. turda kaydedilen en yüksek katılım oranı" olarak kayıtlara geçti.

İlk Turda Birinci Gelen Aşırı Sağ, İkinci Turda Tökezledi

Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk tur oylamasında, aşırı sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının ardından Macron cephesi ve sol partiler, üstü kapalı iş birliğine gitmişti.

İlk turun ardından 3 adayın 2. tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp aşırı sağın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekilmişti.

Resmi verilere göre, 2. tura katılmaya hak kazanan 215 aday, RN'yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etmişti.

Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı.

Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.

Sol İttifakın Gazze’ye Destek Söylemleri

Seçim sürecinde Sol İttifak’ın Gazze’ye destek söylemlerinin de başarıya giden yolda etkili olduğu düşünülüyor. Macron ve aşırı sağın İslam ve göçmen düşmanlığı da oylarının düşmesine yol açtığı yorumları yapılıyor. Sömürgeci Fransa’nın Afrika’daki sömürgelerinden gelen ve Fransa vatandaşlığı olan ciddi sayıda Müslüman olduğu biliniyor.

Sol İttifak, Filistin'i resmi olarak tanıma sözü verirken; Gazze'de ve işgal altındaki Batı Şeria'da uluslararası hukuka uymadığı sürece ‘İsrail'e karşı yaptırım uygulama taahhüdünde bulunmuştu. Gazze’deki katliamlar nedeniyle Fransa’daki üniversiteler ve sokak eylemlerinde Gazze’ye ciddi destek veriliyor ve işgale karşı direnişe sempati duyuluyor.