"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

Nijer Darbesinin Lideri Destek Arayışında
29 Temmuz 2023Köklü Değişim Medya

Nijer Darbesinin Lideri Destek Arayışında

Nijer'de gerçekleştirilen askeri darbenin lideri Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdourahmane Tchiani, halktan ve uluslararası ortaklardan destek istedi.

ABD ve Avrupa arasında sömürgeci bölüşmenin şiddetli yaşandığı Afrika’da kısa süre önce bir darbe daha yaşandı. Batı Afrika ülkesi Nijer'de gerçekleştirilen askeri darbenin lideri Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdourahmane Tchiani, "Vatani Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı oldu.

General, devlet televizyonunda yaptığı seslenişte, yönetime el koymasını savundu, halktan ve uluslararası ortaklardan destek istedi. Nijer ordusu hali hazırda darbecilere destek verdiğini açıklamıştı.

Devrik lider Mohamed Bazoum, Nijer'in 1960'taki Fransa’dan bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana ilk seçilmiş liderdi.

Kendi muhafızları tarafından gözaltında tutulan Bazoum'un sağlık durumunun iyi olduğu söyleniyor.

Bazoum, bölgedeki İslamcı militanlara karşı mücadelede Batılı ülkeler tarafından önemli bir müttefik olarak görülüyordu.

Fransa, darbenin liderini tanımadığını ve sadece Bazoum'u devlet başkanı olarak tanıyacağını söyledi.

Rus paralı güvenlik birimi Wagner ise darbeyi bir başarı olarak tanımladı.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'nin Wagner ile bağlantılı Telegram hesabında, "Nijer'de yaşananlar, Nijer halkının sömürgecilerle mücadelesinden başka bir şey değildir" dediği aktarıldı.

Darbe sonrası göstericilerin elinde Rus bayrakları görülmüş olsa da Moskova’nın bu bölgede darbe yapacak etkinliği olmadığı biliniyor.

Köklü-Değişim,Nijer-Darbesinin-Lideri-Destek-Arayışında-1-.jpg

Ortaklara Çağrı

Tchiani konuşmasında, "Ülkemizin kademeli ve kaçınılmaz çöküşüne tanık olma riskini göze alarak, şimdiye kadar önerilen aynı yaklaşımlarla daha fazla devam edemeyiz. Bu nedenle müdahale etmeye ve sorumluluk almaya karar verdik" açıklamasıyla darbeyi gerekçelendirdi.

General ayrıca, "Nijer'in dostu olan ortaklarımızdan, ülkemizin içinde bulunduğu özel durumu anlamalarını ve zorlukların üstesinden gelebilmesi için gerekli tüm desteği sağlamalarını rica ediyorum" dedi.

ABD’den Ekonomik Tehdit

Devrimin ABD tarafından darbe olarak nitelendirilmesi halinde Nijer milyonlarca dolarlık askeri yardım ve desteği kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı ABD Dışişleri Bakan Anthony Blinken tarafından açıklandı.

Blinken, sosyal medya hesabından paylaştığı tehditkar mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Bazoum'un (devrik lider) devam eden liderliğine sarsılmaz desteğimizi yinelemek için Nijerya Devlet Başkanı Bazoum ve dün eski Başkan Issoufou ile görüştük. Birkaç kişinin eylemleri, Nijerya halkının yararına olan yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımını tehdit ediyor.”

Nijer Devlet Baskani Mohamed Bazoum, geçtiğimiz gün darbeciler tarafindan Baskanlik Sarayi’nda alikonulmuş, sonrasinda Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu.

Clingendael Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Andrew Lebovich, Tchiani'nin Bazum'un yaklaşımını ve geçmişte güvenlik ortaklıklarının nasıl işlediğini eleştirmesinin ABD, Fransa ve AB'yi kesinlikle tedirgin edeceğini söyledi.

Lebovich, "Dolayısıyla bu durum Nijer'deki güvenlik ortaklıklarında ileriye dönük bazı değişimlere işaret edebilir" dedi.

Fransa: “Darbe Gayrimeşru”

Papua Yeni Gine'de konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise darbeyi "tamamen gayrimeşru ve Nijerliler, Nijer ve tüm bölge için son derece tehlikeli" şeklinde değerlendirerek kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna Fransız medyasına yaptığı açıklamada Macron'un Bazoum ile birkaç kez görüştüğünü ve tutuklu liderin "sağlığının iyi olduğunu söylediğini" ifade etti.

Colonna, "darbe girişimi” olarak nitelendirdiği bu durumu sona erdirmek için hala zaman olduğu uyarısında bulundu.