ABD-İran Savaşı: Küfür Tek Millet, Müslümanlar Tek Ümmettir!
Mutlak Butlan Sonrası CHP’de Neler Oluyor?
22 Mayıs 2026Köklü Değişim Medya

Mutlak Butlan Sonrası CHP’de Neler Oluyor?

Oynat: Mutlak Butlan Sonrası CHP’de Neler Oluyor?
0:00

Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olarak İstinaf mahkemesi, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı davasında "mutlak butlan" kararı vermesinin ardından Özgür Özel liderliğindeki mevcut yönetim ile Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki eski yönetim karşı karşıya geldi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, CHP için mutlak butlan kararı vererek, 4-5 Kasım 2023'te CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nın iptaline hükmetti.

Kemal Kılıçdaroğlu ilk icraatını bugün gerçekleştirerek Özel'e yakın üç avukatı azletti.

Mutlak butlan kararı sonrası Özgür Özel ve ekibi, ilk Parti Meclisi toplantısında CHP'yi kurultaya götürmeyi hedeflediği, yeni parti fikrinin şimdilik gündemde olmadığı gelen haberler arasında. Öte yanadan Kemal Kılıçdaroğlu cephesinde ise kurultay değil, partiyi yönetme yönünde bir eğilim hakim. CHP yönetimi mutlak butlan kararı için YSK'ya da bir başvuru gerçekleştirdi.

Gerçekleşmiş olsa dahi taşıdığı şartlar gereği hukuken hiç gerçekleşmediği anlamına gelen butlan kararı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu, 2,5 yıl sonra mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığı görevine döndü.

Kurultayın iptal edilmesiyle o tarihten sonra yapılan tüm olağan ve olağanüstü kurultaylar ve alınan kararlar da hükümsüz kılındı.

Karar, sadece "dava sonuç değil, süreç odaklı" diyen Özgür Özel ve yönetiminin görevine son verilmesini değil, son üç yılda yapılan bütün kurultay kararlarının da geçersiz olması sonucunu doğurdu.

Mahkeme kararını "siyasi darbe" olarak niteleyen Özel yönetimi, sonuna kadar direnme, partiyi terk etmeme ve muhalefetle birlikte toplumsal tepkiyi büyütme kararına vardı.

Genel merkezde direniş eylemi öne çıkarken, Kemal Kılıçdaroğlu cephesinden ise "partinin bölünmesine izin vermeyeceğiz" mesajları veriliyor.

Karar sonrası yeniden olağanüstü kurultay yapılması öne çıkıyor.

Özgür Özel ve ekibi cephesinde yeni bir parti kurma seçeneği şu aşamada masada olmadığı, ilk seçenek olarak olağanüstü kurultay sürecinin başlatılması olduğu ileri sürülüyor.

CHP tüzüğüne göre, "Genel Başkan; doğrudan ya da Parti Meclisi'nin kararı ya da kurultay üye tamsayısının beşte birinin 15 günlük süre içinde noterden onaylı imzaları ile yaptıkları başvuru üzerine olağanüstü kurultayı toplantıya çağırır." hükmü gereği Özel ve ekibi harekete geçebilir.

Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olarak ilk Parti Meclisi'ni topladığında bu tüzük maddesine dayanarak partiyi kurultaya götürmek istendiği konuşuluyor.

Kılıçdaroğlu ve Ekibi, Kurultay İstemiyor

Kılıçdaroğlu ve ekibinin CHP'yi şu anda kurultaya götürmeyi düşünmediğini partiyi yönetmek üzerine bir eğilim olduğu ileri sürülüyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Kılıçdaroğlu'na tarihi bir sorumluluk düştüğünü belirtip görevden feragat etmesi yönünde çağrı yapması da Ankara gündeminin önemli maddeleri arasında yer alıyor. Bu çağrı, partinin kurultaya götürülmesi anlamını taşıyor.

Kılıçdaroğlu Ne Dedi?

Kılıçdaroğlu cephesinde sessizlik hakim. Kılıçdaroğlu, dün sosyal medya hesabından bir açıklama yapıp, "Karar; bir ayrışma vesilesi değil, asırlık çınarımızın altında kenetlenme fırsatı olmalıdır." birlik mesajı vermişti.

Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, dün Kılıçdaroğlu'nun Özgür Özel'i telefonla arayacağını söylemişti. İki liderin bugün telefonla görüşme gerçekleştirmesi ihtimaller arasında yer alıyor.

Kılıçdaroğlu'nun konutundan ayrılırken gazetecilere, "CHP, Cumhuriyet'i kuran partidir. Birlik beraberlikle bu sürecin üstesinden geleceğiz. Herkes rahat olsun." dedi.

Parti İçinde Tepkiler

Mutlak butlan kararına parti içinden tepkiler var. Mahkemenin göreve iadesine karar verdiği isimler arasında yer alan CHP Aile ve Sosyal Hizmetler Politika Kurul Başkanı Aylin Nazlıaka ile Kılıçdaroğlu döneminin Gençlik Kolları Başkanı Genç Osman Killik, mutlak butlan kararına tepkili

Sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Nazlıaka, "Hukuki değil siyasi olan bu kararı tanımıyoruz, tanımayacağız." dedi.

"2020-2024 yılları arasında büyük bir onur ve sorumlulukla yürüttüğüm Kadın Kolları Genel Başkanlığı görevine yeniden dönmem yönünde bir karar çıkması halinde, bunu kabul etmeyeceğimi kamuoyunun bilgisine sunuyorum." diyen Nazlıaka, "Genel Başkanımız Özgür Özel’in liderliğinde; halkın iradesini savunmaya ve aydınlık bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Killik de Özel'e destek vererek, CHP'yi kimin yöneteceğine mahkemelerin değil, CHP üyelerinin karar verebileceğini belirtti.

"Genel Başkanımız Özgür Özel ve kurultay iradesinin yanındayım." diyerek olası bir geri dönme durumunda görevi kabul etmeyeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun Arınma Çağrısı

CHP kulislerinde en çok konuşulan başlıklardan biri de Kılıçdaroğlu’nun CHP’den arınma çağrısının ardından, "disiplin mekanizmasını" işletip işletmeyeceği.

Kılıçdaroğlu cephesinde, hakkında yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları bulunan tutuklu ve tutuksuz yargılanan belediye başkanları parti yöneticileri veya milletvekilleri hakkında, "üyeliğin askıya alınması" ve disiplin sürecinin başlatılmasının düşünüldüğü konuşuluyor.