Mısır, Fas, BAE ve Bahreyn, “İsrail”deki ihanet Masasına Oturdu
28 Mart 2022

Mısır, Fas, BAE ve Bahreyn, “İsrail”deki ihanet Masasına Oturdu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD’nin liderliğinde Mısır, Fas, BAE ve Bahreyn Dışişleri Bakanları “İsrail”deki ihanet masasına oturdu. Biden yönetiminin belirlediği yeni üsluplar kapsamında bir süredir İslam beldelerindeki yöneticiler Filistin işgalcisinin elini sıkarak ihanete ortak olmak için birbiriyle yarışıyor.

Bu kapsamda kısa süre önce Ankara da “İsrail” Cumhurbaşkanı Herzog’u törenlerle karşılamış ve büyük bir ihtimamla ağırlamıştı. Herzog’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasına Müslümanlar büyük tepki göstermiş ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde protesto gösterileri düzenlenmişti. Köklü Değişim Medya olarak Müslümanların destek verdiği İstanbul ve Ankara'da düzenlediğimiz basın açıklaması ve protesto gösterilerinde Erdoğan-Herzog görüşmesine tepki göstermiştik.

Necef Zirvesi adı altında “İsrail”de düzenlenen ihanet toplantısına ABD, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Bahreyn Dışişleri Bakanları katıldı.

Toplantıya ilişkin “İsrail” Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Necef Çölü'nde Sde Boker yerleşim birimindeki bir otelde düzenlenen zirveye, ABD'den Antony Blinken, “İsrail” Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve mevkidaşları Mısır'dan Samih Şukri, BAE'den Abdullah bin Zayed, Fas'tan Nasır Burita ve Bahreyn'den Abdullatif bin Raşid el-Zayani katıldı.

Lapid, mevkidaşlarıyla teke tek görüşmeler gerçekleştirdi. İkili görüşmelerin ardından 6 bakan, ortak basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu.

Görüşmelerin, Trump yönetiminin “İsrail” ile ilişkileri normalleştirmek için liderlik ettiği Abraham Anlaşmalarının bir parçası olduğu biliniyor.

Zirve kapsamındaki görüşmelerde İran ile nükleer anlaşma başta olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşı, “İsrail”-Filistin meselesi ve “İsrail” ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme dahil birçok bölgesel konunun ele alınacağı açıklandı.

BAE, Bahreyn ve Fas, 2020'de işgalci “İsrail” ile ilişkileri normalleştirme kararı alarak ihanet anlaşmasını imzalamıştı.

Blinken, "Normalleşme bölgede yeni normal haline geliyor" diye tanımlayarak planını pazarlarken, başka devletlerin de bu plana destek vereceğini umduğunu sözlerine ekledi.

Zirvenin yapılacağı yere gitmeden önce Blinken, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüştü ve ABD'nin “İsrail”-Filistin sorununa iki devletli bir çözüme olan bağlılığının devam ettiğini tekrarladı.

Abbas ise görüşmede, ABD'yi “İsrail” yerleşimlerini ve yerleşimcilerin saldırılarını durdurarak, Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa'daki tarihi durumu koruyarak ve “İsrail”in tek taraflı eylemlerini yasaklayarak iki devletli çözüme olan bağlılığını uygulamaya çağırdı. Bilindiği üzere Mahmud Abbas da bir ABD planı olan iki devletli çözümü kabul ederek Filistin topraklarındaki işgalci Yahudi varlığını meşru olarak görüyor.

Dışişleri bakanları toplantısının yapılacağı yer, Filistin topraklarını gasp eden “İsrail”in kurucu babası olarak nitelenen ve ilk başbakanı David Ben-Gurion'un emekli olduğu ve gömüldüğü Sde Boker.

Fas: “İki Devletli Çözüme Destek Veriyoruz”

Görüşme sonrası 6 bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, sözlerine dün gece gerçekleşen ve DEAŞ’ın üstlendiği saldırıyı kınayarak başladı.

Zirvenin bu tür saldırılara en iyi yanıt” olduğunu söyleyerek ihanetine meşruiyet kazandırmaya çalışan Burita, gelecekte daha fazla ikili ziyaret gerçekleştireceklerini taahhüt etti.

Burita, Rabat'ın İsrail-Filistin ihtilafının çözümü için iki devletli çözüme verdiği desteği yeniden vurguladı. Çözümün “İsrail”in güvenlik çıkarlarına da saygılı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rubita, Fas'ın her zaman 1967 sınırlarına dayanan ve “İsrail”in güvenliğini koruyan iki devletli bir çözümü desteklediğini belirtti ve “Umarım yakında farklı bir çölde, ama aynı ruhla tekrar karşılaşırız” diyerek açıklamasına son verdi.

BAE: “Zirve, Dünkü Terör Saldırısına Karşı Bir Darbe”

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed al Nahyan, Sde Boker zirvesinin gerçekleşmesine yardımcı olduğu için Amerika’ya teşekkür etti.

“‘İsrail’ çok uzun zamandır bu bölgede olmasına rağmen, bu bizim ilk seferimiz. Birbirimizi tanımıyoruz” diyen Nahyan, yeni başlayan ilişkilerini övdü.

Nahyan ayrıca Sde Boker zirvesini, dün Hadera'daki “terör saldırısına karşı bir darbe olarak” niteledi.

Mısır, Zirveyi “Yapıcı ve Derinlemesine” Olarak Niteledi

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, zirveyi “yapıcı ve derinlemesine” olarak tanımladı. .

Şukri, Mısır ve “İsrail” arasındaki barışın 43. yıldönümüne atıfta bulunarak, ilişkinin yapıcı gelişim gösterdiğini ifade etti.

Şukri de bir ABD planı olan ve igalci Yahudi varlığını meşru kabul ederek başkenti Doğu Kudüs olan iki devletli çözümün uygulanabilirliğine inandığını vurguladı.

Hadera'daki saldırıya özel olarak işaret etmeden terörizmi genel olarak kınayan Şukri, ayrıca Ramazan ayında tek taraflı faaliyetlere karşı da uyarıda bulundu.

Bahreyn: “Birlikte Hareket Edilmesi Gerek”

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Rashid Al Zayani, sözlerine “Dün gece meydana gelen terör saldırısını kınayarak başlamak ve kederli ailelere taziyelerimi iletmek istiyorum” diyerek başladı.

Zayani, Suudi Arabistan ve Yemen'deki Husi milis saldırıları gibi son olayların yanı sıra İran’ın nükleer çalışmalarına karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Zayani, sürecin Filistinliler için "yaşanabilir bir devlet" sağlama çabalarını da içermesi gerektiğini ifade etti.

ABD: “Bu Yeni Bir Şafak”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Hadera saldırısını kınayarak konuşmasına başladı.

Abraham Anlaşmalarına atıfta bulunarak “bir zamanlar imkansız olan şeyler mümkün hale geldi” diyen Blinken, İncil’de geçen Hz. İbrahim ile ilgili ifadeleri hatırlattı.

Blinken, ABD'nin anlaşmaları desteklemeye ve genişletmeye devam edeceğini taahhüt etti ve Filistin ile “İsrail” tarafının her ikisinin de refah, haysiyet ve güvenlik açısından eşit önlemlerden yararlanmasını sağlayacaklarını vadetti.

Blinken, ABD'nin müttefiklerine İran da dahil olmak üzere bölgedeki ortak düşmanlarla mücadelede yardım edeceğine dair söz verdi ve zirveyi “Bu yeni bir şafak” ifadesiyle tanımladı.

“İsrail”: “Necef Zirvesi'ni Kalıcı Hale Getireceğiz”

Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ortak yetenekler ve bölgesel güvenlik mimarisine vurgu yaparak "ortak düşmanlarımızı, her şeyden önce İran ve vekillerini korkuttuğunu ve caydırdığını" ileri sürüp, “Kesinlikle korkacak bir şeyleri var” ifadesini kullandı.

“Bu zirvenin bir ilk ama son olmadığını” iddia eden Lapid, "Dün gece Necef Zirvesi'ni kalıcı bir forum yapmaya karar verdik." açıklamasında bulundu.

Lapid ayrıca Filistinlileri de “terör yerine ilerleme ve başarıya davet ederek” açıklamasına son verdi. Lapid’in konuşmasında Filistinlileri terörle ilişkilendirerek tahkir ettiği dikkatlerden kaçmadı. ABD’nin liderliğindeki masaya davet ederken bile Filistin topraklarını parça parça işgal etmeye devam eden “İsrail”in küstahlığının İslam beldelerindeki yöneticilerin pısırıklığında kaynaklandığı görülüyor.

ABD’nin kurduğu masada mübarek Filistin topraklarını işgal eden gasıp Yahudi varlığının yanında izzet ve şeref arayan hainlerin ihaneti sayesinde işgalci daha da cesaretleniyor ve işgaline meşruiyet kazandırmaya çalışıyor.