Filistin’de “İsrail”, Mısır’da Sisi Rejimi Müslümanları Katlediyor
05 Mart 2024

Filistin’de “İsrail”, Mısır’da Sisi Rejimi Müslümanları Katlediyor

Köklü Değişim Medya

Sisi rejiminin kontrolündeki Mısır Mahkemesi, Muhammed Bedii ve el-Biltaci'nin de aralarında bulunduğu üst düzey 8 Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) yöneticisine 2013'te Rabia Meydanı'nda darbeye karşı sivil direniş nedeniyle idam cezası verdi.

Filistin’de “İsrail”, Müslümanlara vahşi saldırılarla katlederken, “İsrail”in çıkarları doğrultusunda hareket eden Sisi rejimi de Mısır’da Müslümanlara yönelik baskı, işkence ve cinayetlere devam ediyor.

Mısır’da davaya bakan “Olağanüstü Devlet Yüksek Güvenlik Mahkemesi”, 2013 yılında askeri darbenin ardından Rabia Meydanı'nda düzenlenen oturma eylemi nedeniyle bölge çevresinde çıkan olaylara ilişkin davada üst düzey Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticilerini idam cezasına çarptırdı.

İdam cezasına çarptırılanların 80 yaşındaki İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin yanı sıra, Muhammed el-Biltaci, Mahmud İzzet, Amr Muhammed Zeki, Üsame Yasin, Saffet Hicazi, Asım Abdulmacid ve Muhammed Abdulmaksut olduğu bildirildi. İdam cezasına çarptırılan Biltaci’nin kızı Esma, Sisi rejiminin keskin nişancılar tarafından katledilmişti. Bugün darbeci Sisi ile el sıkışan ve dostluk mesajları yollayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biltaci’nin kzı katledildiğinde katıldığı canlı yayında ağlamıştı.

Duruşmada 37 sanığa müebbet hapis (25 yıl), 6 sanığa 15'er yıl ağırlaştırılmış, 7 sanığa ise 10'ar yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verildi, 21 sanık da beraat etti.

Mahkemenin kararına temyiz yolunun açık olmadığı belirtildi. Daha önce de İhvan yöneticileri hakkında idam kararları çıkmış ancak bunlara temyiz yolu açık bırakılmıştı.

Mısır yasalarına göre, idam cezası cumhurbaşkanının onayından sonra infaz ediliyor. Cumhurbaşkanının, idam cezasını, hapis cezasına indirme veya hükümlüyü affetme, cezanın infazını durdurma ve hükümlünün serbest bırakılmasına karar verme yetkisi de bulunuyor.

Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevden alınmasının ardından Rabia Meydanı’nda darbeye karşı sivil eylemler başlamış ve 14 Ağustos 2013 tarihine kadar sürmüştü. Devrik Cumhurbaşkanı Mursi, cezaevinde kötü koşullar altında hayatını kaybetmişti.