Merkez Bankası, Faizi 100 Baz Puan İndirdi
22 Eylül 2022

Merkez Bankası, Faizi 100 Baz Puan İndirdi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos’ta olduğu gibi Eylül toplantısında da faizi indirme kararı alarak 100 baz puan indirimle yüzde 12 seviyesine çekti.

TCMB, karar metninde finansal koşulların destekleyici olmasının önemini vurguladı.

Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugünkü faiz indirimi kararına ilişkin açıklamasında, “Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir” ifadeleri yer aldı.

“Resesyon Vurgusu”

TCMB karar metninde jeopolitik risklerin, dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğünü önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmeye devam ettiği ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaştığını belirtti.

Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğiliminin sürdüğünü belirten TCMB yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini vurguladı.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile iş gücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurguladığını belirten TCMB, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışmanın devam ettiğini de ifade etti.

TCMB karar metninde finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğünün gözlendiğini de ifade etti.

Büyümede Yavaşlama

TCMB Türkiye'de ekonomik aktiviteye ilişkin değerlendirmelerinde ise 2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gözlemlendiğini ancak Temmuz başından bu yana öncü göstergelerin zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir yavaşlamaya işaret ettiğini belirtti.

İstihdam kazanımlarının benzer ekonomilere göre daha olumlu seyrettiğini vurgulayan TCMB özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğunun görüldüğünü raporunda dile getirdi.